Slovenija
50 ogledov

Anja Kopač Mrak: Ni razlogov, da bi odstopila

CSD Saša Despot
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je po današnjem pogovoru z predsednikom vlade na štiri oči povedala, da ima občutek, da še uživa njegovo zaupanje in da ne vidi razloga za odstop.

Predsednik vlade Miro Cerar je, po tem ko se je upravno sodišče odločilo, da so bile pri namestitvi koroških dečkov v rejništvo storjene napake, zahteval pojasnila od pristojne ministrice Anje Kopač Mrak. Po opravljenem inšpekcijskem nadzoru, ki je pokazal kršitve CSD Slovenj Gradec v tem primeru, pa je včeraj odstopil direktor CSD Jurij Šumečnik.

Kopač Mrakova je po današnjem pogovoru povedala, da se "trudi po svoji vesti". Kot poroča STA pa je ocenila, da bo zaupanje uživala, dokler bo poskušala tudi v skladu s svojimi pristojnostmi popraviti sistem. V teku naj bi bila tako že reorganizacija centrov za socialno delo. Kmalu pa bo v javni razpravi tudi družinski zakonik. "Težko reči, da se na tem področju ne dela."

V tem trenutku po njenih besedah ni razlogov, da bi odstopila s položaja. Vsak dan se sicer, kot je priznala, vpraša, ali bi se lahko na dogodke glede odvzema otrok starima staršema odzvala drugače.

Cerar: Ministrica krivdno ni odgovorna, a je v postopku mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti

Cerar se je po koncu pogovora odzval s sporočilom za javnost, v katerem je navedeno, da ministrica ne more biti krivdno oziroma subjektivno odgovorna za nezakonitosti oziroma nepravilnosti, saj ni bila neposredno vpletena v sporne postopke. "Zato je premier vsekakor podprl odločitev ministrice, ki je sprejela odstop direktorja Centra za socialno delo Slovenj Gradec."

Ne glede na to je po mnenju predsednika vlade zaradi nepravilnosti v postopku odvzema otrok starim staršem mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti.  "Za zakonito in učinkovito delovanje celotnega resorja je namreč pristojen minister," so v sporočilu za javnost še zapisali v Cerarjevem kabinetu in dodali, da od ministrice premier zdaj še posebej pričakuje, da se bo pri nadaljnjem delu popravkov in izboljšav sistema delovanja socialne politike in socialne zaščite lotila prednostno in s polno odgovornostjo.

O delu in odgovornosti ministrice bodo razpravljali tudi poslanci, saj je SDS zoper njo vložila interpelacijo. 

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:21 27.maj 2016.

    Ni razloga,da bi odstopila,ampak bi morala biti že pred enil letom odstopljena,ne pa,da tale nesposobna karieristka meša drek in prodaja meglo državljanom.

  • dragec 21:51 26.maj 2016.

    kaj je narobe s starimi starši????alkohol...socialna stiska....

  • izRODEk 20:50 26.maj 2016.

    VSEM PROSILCEM DENARNE SOCIALNE POMOČI!!!!Ali veste, da vas je ministrstvo za socialo ob novem letu nategnilo?Vsi tisti, kateri ste prejeli stari znesek (270,82€) ste bili upravičeni do USKLADITVE, saj imate to zapisano v odločbi, pa vam ni ...prikaži več bil izplačan.Če ste uveljavljali (z novo vlogo) povišani znesek (288,81€) in ste ga prejeli v februarju, marcu ali aprilu, ste bili upravičeni do zamudnih obresti in povračila stroškov vlaganja nove vloge.Tudi, če ne bi vlagali nove vloge, ste upravičeni do povišanja, saj vas država obravnava neenako kot ostale in v vašo škodo.ANJA KOPAČ MRAK je tako ogoljufala preko 54.000 najrevnejših Slovenk in Slovencev.