Slovenija
40 ogledov

Anja Kopač Mrak ostaja ministrica

bela knjiga Saša Despot
Ministrica Anja Kopač Mrak je prestala interpelacijo v državnem zboru.

Za interpelacijo je glasovalo 43 poslancev, proti pa je glasovalo 38 poslancev, od 82 prisotnih poslancev. Da bi interpelacija uspela, bi moralo zanjo glasovati najmanj 46 glasov. 

"Hvala vsem, ki ste prepoznali prizadevanja za ohranitev pravne in socialne države," je po glasovanju na svojem Twitter profilu zapisala ministrica Anja Kopač Mrak.

"Sklicati bo treba koalicijski vrh" 

Odločitev stranke DeSUS, da glasuje za interpelacijo, je razburkala koalicijo. "Treba bo prespati noč, potem pa sklicati koalicijski vrh, saj se je kršila koalicijska pogodba," je dejal Matjaž Han. Franc Jurša je za STA dejal, da bo ministrica težko opravljala svoje delo, saj ji je kredibilnost zelo padla. 

Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da je "DeSUS zaradi nepomembnega kadrovskega vprašanja sodeloval s SDS pri rušenju koalicije," njegove besede povzema STA. 

"Po tej zlorabi interpelacije s strani SDS in nezrelemu sporu med SD in DeSUS jutri nadaljujemo z delom za ljudi," je prek Twitterja sporočil premier Miro Cerar.

Obetal se je tesen izid

Podporo so ji že pred glasovanjem napovedali v SMC in SD, pa tudi nepovezani poslanki Mirjam Bon Klanjšček in Alenka Bratušek. Za interpelacijo so glasovali v stranki predlagateljici SDS, poleg njih pa tudi v NSi, DeSUS, ZL in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. Situacija se je v zadnjih dneh spremenila, ker je DeSUS tik pred zdajci umaknil podporo ministrici, zaradi česar je pričakovati, da bo v koaliciji v prihodnjih dneh še vroče. 

Interpelacijo vložili v SDS

Interpelacijo zoper Kopač Mrakovo so vložili zaradi primera koroških dečkov. V stranki SDS so menili, da je ministrica zlorabila svojo funkcijo za poskus prikrivanja strokovnih napak, ki so se zgodile pri odvzemu dveh dečkov iz Velenja starima staršema. Ministrica naj bi prekoračila svoja pooblastila, ko je na novinarski konferenci 6. Aprila predstavila ugotovitve inšpekcijskega nadzora nad ravnanjem centra za socialno delo. Poleg tega so ji očitali odgovornost za slabo delovanje socialne inšpekcije in soodgovornost za izgubo zaupanja javnosti v delovanje centrov za socialno delo. 

Razprava se je v državnem zboru začela ob 9. uri in se je zaključila deset minut pred 22. uro. 

 

 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 10
  • Ferluci 13:14 16.junij 2016.

    Točno tako. Nimajo morale, pa še ponosni so na to!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:05 16.junij 2016.

    Pa nemoreš verjet,katerega kurca voliš vedno najebeš.Desni so skrivali pizdarije,levi ti v fris lažejo in so ponosni.Vprašanje;KAKO SE ZNEBITTE GAMADI?Nobeden ne da nič na poštenost,samo na svojokorist delajo.

  • Tupamaros 09:24 16.junij 2016.

    DZ je cirkus. In to slab nezanimiv cirkus.Kratko rečeno. Bedno. Na zadnjih volitvah so si volivci sodbo spisali sami. Takle mamo.