Slovenija
18 ogledov

Ankaran računa na ustavno sodišče

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Potem ko so poslanci ustavili postopek ustanavljanja občine Ankaran, se bodo pobudniki za ustanovitev občine obrnili na ustavno sodišče.

Poslanci so na sredini izredni seji sklenili, da je predlog za ustanovitev občine Mirna primeren za nadaljnjo obravnavo, nasprotno pa je ustavljen postopek ustanavljanja občine Ankaran, saj predlog med poslanci ni prejel zadostne podpore.

"Dogodki na seji državnega zbora predstavljajo vrh težko razumljivih odločitev, ki jih je državni zbor sprejemal v povezavi s postopkom ustanavljanja občine Ankaran,"
ocenjuje vodja pobude za ankaransko občino Gregor Strmčnik.

Zaradi večkratnega opredeljevanja poslancev o istem vprašanju se Strmčnik sprašuje, zakaj poslanci niso odprli poti zakonu do drugega branja.

Pobudniki ustanovitve občine so kljub temu po besedah vodje pobude prepričani, da bo na koncu prišlo do odločitve o ustanovitvi njihove občine. "Na izvršno in zakonodajno oblast po vsem, kar so Ankarančanom naredili, ne računamo več, verjamemo pa v sodno vejo oblasti in v postopek pred ustavnim sodiščem," je dejal Strmčnik.

Slab izraz Popovičeve kulture
Na odločitev poslancev so se odzvali tudi v Stranki slovenske Istre – Oljka. "Postopek, ki si ga je koprski župan Boris Popovič omislil, da bi poteptal referendumsko izraženo voljo Ankarančank in Ankarančanov, je slab izraz politične kulture v Sloveniji," je zapisal podpredsednik stranke Oljka Bruno Korasa. Vse poslance so v Oljki pozvali "k podrobni seznanitvi s Popovičevimi kolonialističnimi načrti".

"Delitev koprske občine slaba poteza“
Župan koprske občine Boris Popovič se je dan potem, ko je parlament zaustavil postopke za ustanovitev občine Ankaran, zahvalil poslancem in izrazil zadovoljstvo nad njihovo odločitvijo. Delitev koprske občine bi bila namreč izjemno slaba poteza tako za občino kot za Luko Koper in z njo povezano celotno gospodarsko sliko naše države, je ponovil.

Mestna občina Koper tako po županovih navedbah ostaja taka kot je; velika, močna in enovita. "Za nas je postopek končan, bil je sicer končan že prej, a so nekateri posamezniki vztrajali in tako doživeli vnovičen poraz," še pravi Popovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.