Slovenija
36 ogledov

Ankarančani protestirali zaradi pokopališča

pokopališče Ankaran Grafist
1/5
KS Ankaran
Ogorčeni so. V Ankaranu se je dopoldne zbralo okoli 150 krajanov, ki so mirno protestirali, ker so jim vzeli pokopališče, na katerem investitor načrtuje vile z bazenom.

"Zbralo se nas je okoli 150, vse se je odvijalo zelo dostojanstveno, nobenih provokacij ni bilo," povzema današnje proteste Gregor Strmčnik, predsednik Krajevne skupnosti Ankaran, občine v nastajanju.

Sedem fizičnih oseb, krajevna skupnost Ankaran in tamkajšnja župnija so v petek sicer na novogoriško upravno sodišče vložile predlog za začasno uredbo, s katero bi radi preprečili začetek gradbenih del na ankaranskem pokopališču. Pred tem pa so konec aprila vložili tudi tožbo zaradi izdaje gradbenega dovoljenja za ta projekt.

"Podjetje Grafist ima sicer dokončno gradbeno dovoljenje, ki pa še ni pravnomočno," poudarja Gregor Strmčnik.

"V času vložitve tožbe v predmetni zadevi investitor še ni pričel z gradnjo, niti takrat še ni opravljal (navzven vidnih) pripravljalnih dejanj. Pred nekaj dnevi, konkretneje dne 13.maja, pa je začel opravljati dejanja, ki že pomenijo začetek gradnje (investitor je ogradil zemljišče, postavil ´gradbeno tablo´, njegovi ljudje hodijo po gradbišču) oz. je z navedenim začel opravljati dejanja, ki vsaj pomenijo jasen znak, da se bo dejanska gradnja začela v zelo kratkem času," še dodaja sogovornik.

Ocenjuje, da bodo skušali do dokončne odločitve sodišča v Grafistu na njihovem pokopališču očitno narediti čim več škode. "Če bo Grafist tožbo izgubil, pa bo moral zadeve povrniti v prvotno stanje," poudarja Strmčnik.

Lokacije škoda za mrtve

Spomnimo, koprska občina se je na lokaciji, predvideni za pokopališče, odločila spremeniti namembnost in zemljišče prodati gradbenemu podjetju Grafist za apartmaje z bazenom.

V Ankaranu naj bi imeli po oceni občine le štiri ali pet pogrebov na leto, kar je premalo za lastno pokopališče; elitne lokacije pa je menda škoda za ta namen.

Ankaranski župnik ob tem trdi, da imajo v župniji od 15 do 20 pogrebov na leto. Preminule pokopavajo na petih lokacijah zunaj Ankarana, v Kopru pa čaka kar 60 žar Ankarančanov, da bi jih prenesli v domače okolje.

V Ankaranu so posebej ogorčeni, ker so pred spremembo namembnosti, pokopališče dejansko že zgradili, tudi mrliško vežico, ki jo bo Grafist rekonstruiral v vilo z bazenom; na pokopališču so manjkale so le parcelacije grobov.

Ni plačal parcele

Okoli osem tisoč kvadratnih metrov je bilo po neuradnih podatkih Grafistu prodanih za poldrugi milijon evrov. Po pogodbi naj bi bila kupnina plačana v osmih dneh od izstavitve računa; ta pa je od občine do Grafista potoval kar dva meseca.

Kupnina ni bila plačana, ampak skompenzirana s kasnejšimi gradbenimi deli. Na generalni policijski upravi so glede transakcij prejeli prijave. Grafist sicer sodi v krog prijateljskih podjetij koprskega župana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.