Slovenija
28 ogledov

Anketa Dela: Odločno proti dvigu DDV

Denar pod drobnogledom. Shutterstock
Zadnja anketa Dela je pokazala, da vlada preveč odlaša z objavo ukrepov, da bi morali politiki najprej znižati plače sebi ter da se DDV ne bi smel zvišati.

Javnost je v dvomih, ali bo vladi uspelo pripraviti program ukrepov do 9. maja in ga poslati v Bruselj. Polovica vprašanih sicer meni, da ji bo to uspelo, 40 odstotkov pa jih v to ne verjame. Petinšestdeset odstotkov vprašanih meni, da vlada preveč odlaša z objavo ukrepov, s katerimi naj bi zajezila gospodarsko in finančno krizo. Da ne odlaša, jih meni 25.

Odločno proti dvigu DDV

Dvig davka na dodano vrednost med sodelujočimi nima podpore. Nasprotujeta mu namreč dobri dve tretjini, 68,4 odstotka vprašanih. Dvig DDV podpira slaba četrtina, to je 23,3 odstotka vprašanih. Najbolj dvig DDV podpirajo simpatizerji PS, najbolj pa mu nasprotujejo simpatizerji SDS.

Plače naj si prvi znižajo poslanci

Večina anketirancev, 57 odstotkov, meni, da bi sindikati javnega sektorja morali privoliti v znižanje mase plač, nasprotno pa jih meni dobra tretjina, 35 odstotkov.



V odgovor na vladne zahteve po znižanju mase plač sindikati predlagajo, naj si plače najprej znižajo člani vlade in parlamenta. Ta ideja ima vsesplošno podporo javnosti. Podprlo jo je namreč 94 odstotkov anketiranih.

Dve tretjini pričakuje mednarodno pomoč

Sicer večina pričakuje, da bo Slovenija nazadnje vendarle morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Tako je odgovorilo 57 odstotkov anketiranih. Da pomoč ne bo potrebna, jih je menila dobra tretjina, 36 odstotkov.

Posveti niso potrebni

Sodelujoče v anketi so tudi povprašali, ali Slovenija potrebuje serijo posvetov Slovenija 2030, ki jo je začel predsednik republike Borut Pahor. Večina, 53 odstotkov anketiranih, meni, da taki posveti niso potrebni in da potrebujemo predvsem konkretne akcije za rešitev sedanjih težav, da so posveti potrebni, pa meni 40 odstotkov vprašanih.

Komentarjev 1
  • Ferluci 11:37 06.maj 2013.

    "Najbolj dvig DDV podpirajo simpatizerji PS ... " Ja, klub idiotov. Potem pa naj samo njim dvignejo ceno prehrane, elektrike, komunale..