Slovenija
36 ogledov

Anketa Demokracije: Janši dobrih 27 odstotkov

Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Po anketi agencije Interstat, ki jo objavlja Demokracija, bi 27,1 odstotka anketiranih na volitvah glasovalo za SDS, sledijo Pozitivna Slovenija (15,7 odstotka), Lista Virant (7,8) in SD (6,6).

Ostale stranke bi prejele manj kot štiri odstotke vseh glasov. Neopredeljenih je še 16,2 odstotka anketiranih, desetina pa ne bi šla na volitve.

Če opisane volilne izbire preračunamo na število anketirancev, ki bi se volitev udeležili, dobimo nekoliko višje odstotke podpore. SDS podpira 30,5 odstotka vprašanih, Pozitivno Slovenijo 17,8, Listo Virant 8,7 in SD 7,4 odstotka. Neodločenih je v tem primeru 18,3 odstotka.

V primerjavi s prvim merjenjem pred tednom dni se je statistično značilno povečal delež volivcev SDS in statistično značilno zmanjšal delež neodločenih. Dve tretjini tistih, ki bi glasovali za Listo Zorana Jankovića, in 37,5 odstotka tistih, ki bi glasovali za Državljansko listo Gregorja Viranta, je na zadnjih državnozborskih volitvah glasovalo za SD, piše Demokracija.

Janša najprimernejši

Tudi 40 odstotkov tistih, ki še ne vedo, za koga bodo glasovali letos, je nazadnje glasovalo za SD. Slabih 70 odstotkov vprašanih, ki bi letos glasovali za SDS, je za SDS glasovalo tudi na zadnjih državnozborskih volitvah.

V anketi 30,3 odstotka vprašanih kot najprimernejšega mandatarja vidi Janeza Janšo, 20,5 odstotka Zorana Jankovića in 11,2 odstotka Gregorja Viranta. Okoli desetina vprašanih ocenjuje, da za mandatarja ne bi bil primeren nihče od naštetih oziroma se jih do najprimernejšega kandidata za premierja ni znala opredeliti.

Agencija Interstat je anketo za današnjo Demokracijo naredila med 18. in 19. novembrom na vzorcu 726 oseb.

Komentarjev 4
  • privat 19:22 26.november 2011.

    te volitve so v glavnem zrežisirane...zmagal bo Janša ,drugi bo janković....udeleženost volilcev pa bo nekaj do 40%...38?? V glavnem koga briga kaj si volilci mislijo??in volijo??

  • telefonist 16:55 24.november 2011.

    vsaka anketa svoj rezultat!!! war all the way!

  • xy 15:42 24.november 2011.

    To je pa zlo mal za Jajota, sploh če je anketo delala Demokracija-"demokratičen časopis" ki izhaja prav za "zaščito lika in dela" bivšega komunista-bodočega zapornika na Dobu Jajota-komunajzarja