Slovenija
23 ogledov

Anketiranci bolj zaupajo Virantu kot Janši

virant saÅ¡a despot t Žurnal24 main
Anketa IFMES kaže, da bi 31,2 odstotka tistih, ki bodo šli na volitve, volilo SDS, 11,9 odstotka pa SD. Vmes sta se vrinila še Virant s svojo listo in Janković s svojo stranko.

Anketa Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) iz Ljubljane kaže, da bo 31,2 odstotka tistih, ki bodo šli na volitve, volilo SDS, 11,9 odstotka pa SD. Med listami se bo, sodeč po odgovorih, najvišje uvrstila lista Gregorja Viranta s 13,7 odstotka, lista Zorana Jankovića pa bo dobila 11,2 odstotka.

Po raziskavi bi se v državni zbor uvrstili še DeSUS (7,5 odstotka), LDS (5,6 odstotka) in SNS (5,1 odstotka). Praga ne bi uspelo prestopiti SLS, listi Borisa Popoviča, Zaresu (2,4 odstotka) in Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (2,2 odstotka).

Virant najboljši mandatar

Kar četrtina jih meni, da bi bil najboljši mandatar Gregor Virant. Za 24,1 odstotka vprašanih bi bil najboljši mandatar Janez Janša, za 11,4 odstotka pa Zoran Janković. Premier, ki vodi tekoče posle, Borut Pahor bi bil najprimernejši mandatar za 10,9 odstotka vprašanih.

Vsi štirje so se enako razvrstili tudi pri vprašanju, komu najbolj zaupate, pri čemer jih 21,6 odstotka ne zaupa nobenemu, 15,4 odstotka vprašanih pa ne ve, kateremu bolj zaupa.

Volitev se bo po tej anketi sicer udeležilo 62,8 odstotka vprašanih, 18,7 odstotka jih je še neodločenih.

V anketi so tiste, ki so odgovarjali, povprašali tudi o nekaterih drugih temah. Tako denimo 37,1 odstotka vprašanih delovanje prvega predsednika republike Milana Kučana ocenjuje negativno, pozitivno pa 32,6 odstotka. 86,3 odstotka vprašanih meni, da bo predsednik republike Danilo Türk mandatarstvo po volitvah zaupal relativnemu zmagovalcu volitev, 13,7 pa, da ga bo zaupal tistemu, ki bo zbral več kot polovično podporo v DZ.

Med domačimi in tujimi imeni iz politike sicer največ ljudi zaupa Janezu Potočniku (20,1 odstotka). Sledita mu Ernest Petrič (19 odstotkov) in Türk (18,6 odstotka).

Komentarjev 1
  • Žurnalček 21:25 14.oktober 2011.

    Normalno je , da se ljudje odločijo za Viranta , saj je samo vprašanje dvosmiselno in lahko ter je tudi bilo odločilno za odgovor. Tudi jaz bolj zaupam Virantu, ker nima tolko masla na glavi kot Jankovič, vendar, kdo je ...prikaži veče pa od njiju bolj sposoben v vodenju , je pa to Zoki in zaradi tega ima vnaprej tudi moj glas.