Slovenija
35 ogledov

Anonimke neresnične in žaljive

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
V Sindikatu policistov Slovenije odziv na anonimke in "izmišljene hišne preiskave" pri koprskih kriminalistih. Zaradi neresničnih navedb zoper neznane avtorje anonimk vložili kazensko ovadbo.
"V preteklih dnevih so po objavi anonimk prišli na vrsto članki, ki se nanašajo na izmišljene hišne preiskave pri kriminalistih na tej policijski upravi. V tem kontekstu se moramo tudi odzvati na postopanje tožilcev specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu, ki po izjavi za javnost vodi predkazenski postopek," pravijo v Sindikatu policistov Slovenije.

V Sindikatu policistov Slovenije so se odzvali na "neupravičeno in vedno bolj brezobzirno gonjo proti kriminalistom na Policijski upravi Koper", je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sindikata Zoran Petrovič.

Informacije so nesresnične
"Glede na molk (z razlogom?) in nepravočasne odzive pristojnih organov se povzroča škoda prizadetim kriminalistom in posledično vsem policistom na Policijski upravi Koper. S takšnim širjenjem neresničnih informacij, neustreznim ali nepravočasnim odzivom tako medijev kot tudi tožilstva se povzroča ne samo škodo uspešnemu delu kriminalistov, ampak se grobo posega v pravno varovane osebnostne pravice prizadetih kriminalistov," pravijo v sindikatu. Zato je Sindikat policistov Slovenije za prizadete že odobril pravno pomoč za zaščito njihovih pravic.

"V Sindikatu policistov Slovenije menimo, da je treba vselej objektivno raziskati sume storitve kaznivih dejanj, katerih so osumljeni policisti in kriminalisti, vendar naj se to izvede na pravno korekten način, predvsem pa obzirno upoštevajoč naravo njihovega dela, človekovih pravic in procesnih jamstev v kazenskih postopkih, ki jih imajo tudi policisti in kriminalisti. To z drugimi besedami pomeni korektno obravnavo na enak način, kot to vsakodnevno počnejo policisti in kriminalisti v odnosu do osumljenih državljanov," so še zapisali v sporočilu.

Zaskrbljeni nad delom tožilcev 
Tudi od ugleda, ki ga uživajo policisti in kriminalisti, je odvisno, ali bodo tudi v bodoče uspešno preiskovali najtežja kazniva dejanja, še opozarja Petrovič. "Treba je pripomniti, da je od uspešnosti policije odvisno tudi nadaljnje uspešno delo tožilcev v kazenskem postopku. Zato smo toliko bolj zaskrbljeni nad načinom delovanja tožilcev specializiranega oddelka, ki zbirajo obremenilne informacije zoper kriminaliste od uživalcev in preprodajalcev prepovedanih drog ter orožja, med katerimi so tudi specialni povratniki. Te iste osebe so kriminalisti večkrat kazensko obravnavali, jih ovadili in priprli. Zato je motiv maščevanja kriminalistom več kot očiten in bi ga moralo tožilstvo upoštevati kot resen dejavnik pri ugotavljanju utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja. Takšno ravnanje je podobno, kot bi anketirali zapornike o zadovoljstvu nad delom slovenskih sodnikov in tožilcev. Rezultati v obeh primerih so zelo predvidljivi."
 
Soočili bi se z avtorji anonimke
Še bolj pomenljivo se sindikatu policistov zdi, da se je predkazenski postopek uvedel na podlagi anonimke o dogajanju na Policijski upravi Koper, za katero avtor ali avtorji niso navedli nobenega dokaza.

Zoper neznane avtorje anonimke so že vložili kazensko ovadbo, ker so po njihovem navedbe v vsebini neresnične in žaljive. "Z avtorji in navedbami iz anonimke so se napadeni kriminalisti pripravljeni takoj in neposredno soočiti. Pod  težo takšnih očitkov iz anonimke se lahko v predkazenskem postopku zelo hitro znajde vsakdo, zato se upravičeno sprašujemo o višini dokaznih standardov, na podlagi katerih se lahko zoper policiste in kriminaliste vodijo predkazenski postopki," so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.