Slovenija
13 ogledov

Anonimna ovadba vrha Petrola

Uprava Petrola je zavrnila predlog bank o odkupu dolga Istrabenza. Žurnal24 main
Vrhovno tožilstvo je v petek prejelo anonimno ovadbo treh od štirih članov uprave Petrola in predsednika nadzornega sveta družbe Viktorja Barage zaradi oškodovanja podjetja.

Na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnjujejo, da so ovadbo prejeli, ker pa gre za anonimno prijavo, ki ni še na noben način preverjena, o imenih in morebitnem ukrepanju državnega tožilstva javnosti ne bodo obveščali.

"Ker je bila ovadba očitno posredovana tudi medijem, ne le vrhovnemu državnemu tožilstvu, in mediji o njej sprašujejo, v tej fazi zgolj potrjujemo, da smo jo prejeli," so sporočili s tožilstva. Neuradno naj bi šlo za ovadbo zaradi oškodovanja Petrola pri prevzemu Istrabenza in pri nakupu črnogorske družbe Petrol Bonus.


Prvi mož Petrola Marko Kryžanowski anonimne ovadbe zaenkrat še ne komentira. © Boštjan Tacol

 
Po pisanju ponedeljkovih Financ naj bi v ovadbi pisalo, da so predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski ter člana Alenka Vrhovnik Težak in Igor Irgolič pri odločitvi za prevzem Istrabenza opustili vsa dejanja, ki bi jih kot dobri gospodarstveniki morali opraviti, Baraga pa naj bi opustil nadzor nad odločitvijo za prevzem.

Isti vir dodaja, da naj bi po zapisih v ovadbi družinski člani uprave Petrola pred prevzemom Istrabenza kupovali delnice koprskega holdinga po 1000 evrov za lot in jih nato prodali Petrolu. Petrol je sicer v prevzemu Istrabenza za delnico plačal 110 evrov.

Pri nakupu črnogorske družbe avtor anonimne ovadbe trdi, da je bil nakup Petrola Bonusa opravljen le zaradi prikrivanja "neupravičenega poslovanja z zemljišči v Črni gori ter da so bili nakupi skozi hčerinsko družbo Petrola Bonusa Petrol Invest opravljeni brez soglasja nadzornega sveta Petrola" .

Podrobnih komentarjev s strani Petrola še ni
Uprava Petrola je za anonimno ovadbo izvedela iz medijev. Z njo uradno še ni seznanjena, zaradi česar ne pozna njenih navedb in je zato podrobneje še ne more komentirati. Hkrati pa pojasnjuje, da bo ob morebitni preiskavi nudila svoje popolno sodelovanje in zagotovila vso potrebno dokumentacijo ter informacije. "Postopki pri prevzemu Istrabenza in ustanovitvi skupnega podjetja s črnogorskim podjetjem Montenegro Bonusom, ki jih mediji omenjajo kot predmet ovadbe, so bili namreč opravljeni skladno z vso zakonodajo in internimi pravili ter ob soglasju nadzornega sveta," poudarja uprava Petrola.

Tudi sicer so vsi postopki delovanja uprave pregledni in jih lahko ustrezni organi preverijo kadar koli, zagotavljajo v Petrolu in dodajajo, da je prav ta uprava uvedla pravilnike in postopke, v katere so vključene strokovne službe z namenom, da utemeljijo upravičenost investicij, zagotovijo preglednost, nadzor in učinkovito porabo sredstev, natančno so opredeljene tudi vse pristojnosti in odgovornosti. Naložbeni postopki so dokumentirani z gradivi, zapisniki organov in sklepi uprave ter z usmeritvami in soglasji nadzornega sveta, ki ima vedno vpogled v vso potrebno dokumentacijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.