Slovenija
29 ogledov

Anonymous napadli slovenske spletne strani

Napad Printscreen www.obcinaljutomer.si
Anonymous blokiral Zvezo potrošnikov Slovenije. Poigrali so se tudi s stranjo Občine Ljutomer, Sazas, SDS. Napovedujejo še ostale blokade.

Hekerska skupina Anonymous spet na delu pri nas. Za nekaj časa so blokirali stran Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), preko katere so vse, ki so obiskali stran, povabili na proteste proti ACTI, ki bodo 17. februarja na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na prošnjo Urše Šmid Božičevič so spletno stran ZPS vrnili v normalno stanje.

Je pa začudenje nad dejanjem izrazila predsednica ZPS Breda Kutin. Kot je dejala za STA, so se na zvezi postavili v bran potrošnikom in tako na spletni strani celo zbirajo podpise proti Acti. "Na vseh ravneh zagovarjamo, da so postopki, ki so bili doslej izpeljani, neprimerni. Potrebujemo jasno razpravo in prav zato je potrebno zamrzniti slovenski podpis Acte."

Ob tem opozarja, da je ZPS nevladna organizacija in je zato toliko bolj zanimivo, da je bila njihova spletna stran nedostopna. "Očitno pa štejejo našo spletno stran za pomembno, sicer se to ne bi zgodilo," še ugotavlja.

Blokirali so tudi dostop do spletne strani SDS in Sazasa. Nedostopne so tudi spletne strani stranke SD, NSi, Pozitivne Slovenije in revije Reporter.

Po poročanju spletnega portala MMC RTVS, so spletno stran SDS blokirali, kot trdijo, "zaradi provokacije" podmladka stranke (SDM) na Twitterju. SDM je namreč na družabnem omrežju zapisal: "Javno pozivamo organizacijo Anonymous, da preneha s svojimi dejanji ter predstavi svojo alternativo ACTI".

Privoščili so si tudi spletno stran Evrovizije in dodali oglas za protest.

Objavili imetnike certifikatov

Poleg napada na ZPS, so hekerji že včeraj objavili imetnike vladnega certifikata SI GOV-CA, danes pa so na spletni strani http://pastebin.com/yBgpyBTE objavili še elektronske poštne naslove državnih uradnikov.

Po besedah Gorazda Božiča, vodje slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih (SiCERT) so z objavo certifikatov in napadi seznanjeni. Vse skupaj spremljajo tudi v dogovoru z Ministrstvom za javno upravo.

"To, da so bili ti podatki javno dostopni na strežniku sicer ni prav, ni pa to nič groznega. Objavljeni so bili neki stari podatki, je pa seveda sila neugodno, da so javno dostopni," nam je povedal Božič.

Gre namreč za zastarelo konfiguracijsko datoteko, ki je bila naložena na strežniku in tako javno dostopna. "To so neki seznami državnih uradnikov – njihova imena in priimki in seznam preklicanih certifikatov. Dostopen je tudi nek seznam, kakšni so bili IP naslovi leta 2006. Ni pa aktualnih certifikatov in gesel. Iz teh podatkov zloraba tako ni mogoča - izdajanje lažnih certifikatov ali lažno predstavljanje tako ni omogočeno. Dostop do sistema prav tako ni omogočen."

Vse internetne ponudnike opozarjajo naj spremljajo promet v primeru napadov.  Na usmerjevalnikih naj se beležijo podatki o izvornih naslovih, ki sodelujejo v napadih. Vsem tistim, ki so jih že napadli, pa čimhitreje kontaktirajte svojega ponudnika gostovanja in se pozanimajte o možnih zaščitnih ukrepih.

Komentarjev 15
  • timslum 22:44 12.februar 2012.

    Kdo danes še gleda TV? Bojim se da neintelektualna in nerazmišlujoča VEČINA. Žal. Sicer jim nihče ne bi reklam plačeval.

  • Stolp 21:47 12.februar 2012.

    >>>bodo ljudje podprli acto v najhujši obliki,Ja saj v tem je problem, ker se zna zgoditi da teroristi zavladajo svetu.

  • Stolp 21:45 12.februar 2012.

    Pa kdo danes še gleda TV? Na internetu maš pa itak konkurence kolikor hočeš. Ne bom našteval. Žurnal je samo ena od alternativ pro plusu potem jih je pa še pa još!