Slovenija
8981 ogledov

Anticiklon Zevs steguje lovke nad Evropo

Hladno jesensko jutro Profimedia
Nad južno polovico Evrope in nad Sredozemljem bo vztrajalo obsežno območje visokega zračnega tlaka, ki prinaša za ta čas visoke temperature. V februarju pa bi lahko prišlo do zanimive spremembe.

Pred nami so vremensko lepi dnevi, ki prinašajo za ta čas visoke dnevne temperature. Danes se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 5 do 10 stopinj Celzija, na Primorskem tudi do 13 stopinj Celzija. Podobno bo tudi jutri. 

V torek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne se bo po nižinah lahko pojavljala megla, občasno tudi ob morju, pravijo na agenciji za okolje. "V sredo se bo oblačnost od zahoda prehodno nekoliko povečala. Krepil se bo temperaturni obrat, po nižinah bo še megleno," dodajajo. 

V nadaljevanju tedna bo še naprej suho. "Postopno b nekaj več oblačnosti, zato bodo jutranje temperature iz dneva v dan nekoliko višje. Ob popoldnevih bo marsikje nad 10 stopinj Celzija," napovedujejo na agenciji za okolje. 

Iznad Afrike prihaja Zevs

Nad večji del Evropse se bo iz Afrike razširil anticiklon Zevs. S seboj nosi sonce in temperature, ki so nadpovprečne za ta letni čas. Pri naših južnih sosedih pričakujejo, da se bodo temperature v Dalmaciji dvignile nad 16 stopinj Celzija, navaja 24sata.hr. Značilnost tega anticiklona je slaba prevetrenost, zaradi česar bo v notranjosti veliko oblakov in megle. 

Megla | Avtor: Profimedia Profimedia

Lahko se ponovi 19. januar

"S segrevanjem s sibirske strani v začetku februarja se bo polarni vrtinec v stratosferi razpotegnil in en del bo nad Severno Evropo, podobno sliko lahko vidimo v troposferi na 500 mb vremensi karti. En del polarnega vrtinca bo nad Severno Evropo in velika verjetnost je, da vidimo odcep doline in spust polarnega zraka v zmerne geografske širine," nekoliko dlje v prihodnost pogledujejo pri vremenskem portalu Ciklon.si. 

Ne izključujejo možnosti, da v februarju pride do nove izrazite ohladitve in sneženja. Zgodilo bi se lahko zelo podobno kot 19. januarja. "Dan pred poslabšanjem okrepljen jugozahodni veter zlasti na vzhodu Slovenije, nastane ostra temperaturna meja ob približevanju izrazite vremenske fronte, podobno kot 19. januarja se ob tem scenariju meja sneženja hitro spusti do nižin ob nekajurnem metežu, s tem da je sekundarni ciklon na južni strani Alp še nekoliko bolj izrazit. Končni rezultat bi bil zelo podoben, ponekod več kot 30 cm v nekaj urah," ocenjujejo. Seveda pa se do takrat razmere lahko še spremenijo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 09:18 28.januar 2024.

    Prihaja? Pošiljajo ga. Tako kot so lani poslali poplave, predlani pa sušo. Kdor ne prebira le levodesnih režimskih trobil in poleg tega še malo povezuje/razmišlja z lastno glavo in ne s 'pametnim telefonom', z lahkoto najde potrditev. Cilj pa je ...prikaži več očitno res tak, kot so ga napovedovali 'zarotniki' - uničiti samooskrbo in preživele zapreti v mesta, kjer bodo pod stalno fizično in miselno kontrolo...https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462