Slovenija
38 ogledov

Antioksidanti niso čudežno zdravilo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Najnovejša raziskava kaže, da velike količine antioksidantov lahko povzročijo raka in ga ne zavrejo.

Znanstveniki z inštituta Cedars-Sinai Heart iz Los Angelesa so ugotovili, da velike količine antioksidantov, kot sta vitamina C in E, povečajo možnosti nevarnih sprememb v celicah, piše Daily Telegraph.

Po naključju
Raziskovalci so do odkritja prišli po naključju, ko so poskušali brzdati genetske anomalije pri vzreji zarodnih celic v laboratoriju. Te običajno vsebujejo velike količine kisika, kar pomeni, da so izpostavljene visokemu tveganju poškodb zaradi prostih radikalov.

Ekipa je zato začela dodajati antioksidante, a pri tem ugotovila, da se je genetska škoda še povečala. Enako se je zgodilo tudi z dodatki vitamina C in E, ki so jih dodali v količinah podobnim tistim, ki jih dosežejo ljudje, ki uživajo dodatke v velikih količinah. Po mnenju vodje ekipe Eduarda Marbána antioksidanti zavirajo nastanek encima, ki popravlja napake pri delitvi DNK. Poskusil je še z visokimi dozami katalaze, telesu lastnim antioksidantom in rezultati so se ponovili. Iz tega sklepa, da gre za lastnosti antioksidantov in ne za kemične lastnosti vitaminov.

Le moda
V zadnjih letih so antioksidanti namreč postali mantra tistih, ki zagovarjajo zdravo prehrano, čeprav sploh še ni bilo do konca raziskano njihovo zapleteno razmerje s prostimi radikali.

Prosti radikali so molekule, ki nastanejo kot stranski proizvod v prebavnem procesu. Te reaktivne molekule vsebujejo kisikove atome z nevezanimi elektroni, ki vedno iščejo druge elektrone bližnjih molekul, na katere bi se lahko vezali. Ti se v reakciji nato prelevijo v sekundarne elektrone, kar sproži verižno reakcijo, ki poškoduje tkivo.

Leta 1956 je bila postavljena teorija, da prosti radikali poškodujejo našo DNK. V sledečih desetletjih so raziskave pokazale, da ljudje, ki zaužijejo veliko sadja in zelenjave, živijo dlje. Laboratorijski testi pa so pokazali, da antioksidanti zaustavijo škodljive oksidacijske procese, ki ležijo za nekaterimi boleznimi. Sklep: velike količine antioksidantov v obliki dodatkov so ščit pred boleznimi starosti.

Razpoke v fasadi
V 90. letih prejšnjega stoletja se je ta teorija zamajala, saj so raziskave pokazale, da priljubljeni dodatek beta-karoten celo poveča tveganje pljučnega raka. Pod vprašaj pa je bila postavljena tudi teorija, da je treba proste radikale izničiti za vsako ceno. Ti namreč igrajo vitalno vlogo pri nevtraliziranju rakavih celic in drugih patogenov in morajo biti v določeni meri prisotni, da spodbudijo proizvodnjo telesu lastnih oksidantov.

Raje naravno
Zadnje raziskave so pokazale tudi, da velike količine sadja in zelenjave ne povzročajo enakih posledic kot prehranski dodatki. Zakaj izolirane učinkovine delujejo drugače, znanstveniki še ne vedo, zato namesto dodatkov priporočajo raje večje količine sadja in zelenjave, ki ne morejo biti škodljive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.