Slovenija
62 ogledov

Aplikacija Kje je moje volišče

predsedniške volitve Anže Petkovšek
Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) danes začela delovati aplikacija Kje je moje volišče. Prek nje lahko volilci na enostaven način najdejo svoje volišče, je pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko.

Namen aplikacije, do katere se dostopa prek spletne strani DVK (www.dvk-rs.si), je, da bodo volilci na enostaven način našli svoje volišče, se pozanimali, ali je dostopno za invalide in ali opremljeno z glasovalno napravo ter kje so volišča za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, je na današnji predstavitvi aplikacije pojasnil Dušan Vučko.

Aplikacija sicer na zemljevidu oziroma satelitskem posnetku prikaže območja volilnih enot, okrajev in posameznih volišč. Omogoča iskanje po naslovu stalnega prebivališča in prikaže, kje je posameznikovo volišče. Aplikacijo je po njegovih besedah mogoče uporabljati z vsemi spletnimi brskalniki.

Aplikacija nadomešča obvestila volilcem

Po Vučkovih besedah aplikacija skupaj z brezplačno številko 080 2818, ki jo je DVK odprla pred kratkim, na nek način nadomešča obvestila volilcem. Meni, da bo potreba po obvestilih počasi odpadala, čeprav zaenkrat takšna obvestila ostajajo. Ob tem je spomnil, da eno obveščanje volilcev pred vsakimi volitvami stane 517 tisoč evrov.

Skupni stroški za aplikacijo pa so po drugi strani znašali 16 tisoč evrov, je pojasnil Vučko. Nastala je v sodelovanju z geodetsko upravo in zunanjim izvajalcem Kartografija.

Direktor DVK je še dejal, da bo aplikacijo mogoče nadgrajevati, poleg volilcem in medijem pa bo pomagala volilnim organom pri kreiranju območij volišč v prihodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.