Slovenija
12 ogledov

Aplikacija o neželenih učinkih zdravil

Tablete Žurnal24 main
V lekarniški zbornici so predstavili novo spletno aplikacijo za poročanje o neželenih učinkih zdravil.

"Bistvena prednost aplikacije je standardizacija opisov neželenih učinkov, saj so jih zdravstveni delavci doslej podajali le pisno," je na novinarski konferenci povedala vodja lekarne na Onkološkem inštitutu v Ljubljani Monika Sonc.

Kot prvi so jo začeli uporabljati prav na Onkološkem inštitutu Ljubljana, saj se pri zdravljenju raka uvaja veliko število novih zdravil, pri katerih še posebej pozorno spremljajo tudi morebitne neželene učinke zdravil.

Farmacevti bodo lahko še bolj pozorni

Farmacevtka Mojca Galeša je medtem poudarila, "da bo spletna aplikacija doprinesla k temu, da se bodo podatki o neželenih učinkih strokovno obdelali na enem mestu, s povratno informacijo pa bodo lahko še bolj pozorni pri farmacevtski obravnavi bolnikov".

Poročal bo tudi bolnik

Sončeva je še pojasnila, da so vsi zdravstveni delavci o resnih neželenih učinkih, kadar pride do ponovne hospitalizacije, invalidnosti ali celo smrti, dolžni poročati nacionalnemu centru za spremljanje neželenih učinkov zdravil ter Javni agenciji RS za zdravila, ki je nato dolžna obvestiti tudi imetnika dovoljenja za promet tega zdravila.

"V enem mesecu delovanja aplikacije so bili sicer na javno agencijo za zdravila in center za zastrupitve poročani štirje resni neželeni učinki, dvakrat pa je šlo za diagnostično zdravilo, ki je pri nas veliko uporabljeno," je še dejala Sončeva.

Aplikacija se bo širila tudi v lekarništvo izven bolnišnic, zasnovana pa je tako, da bo lahko bolnik v končni fazi tudi sam poročal o neželenem učinku, je dejala Andreja Eberl z onkološkega inštituta. Dodala je še, da poročanje s pomočjo nove spletne aplikacije prispeva k bistveno boljši preglednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.