Slovenija
60 ogledov

Aplikacija pove, kaj dajete v usta

aplikacija ves kaj jes
1/2
PrtScr Google Play
S pomočjo aplikacije lahko preverite, kako primeren je določen izdelek za vsakdanjo prehrano.

Zveza potrošnikov Slovenije je predstavila brezplačno mobilno aplikacijo, ki uporabniku pomaga določiti, kako primeren je določen izdelek za prehrano. Urška Erklavec iz mladinske organizacije Brez izgovora Slovenija meni, da je aplikacija dober način za treznejši pristop k nakupovanju. Informacije so podane preprosto ter kratko in jedrnato opisane. 

Prehrambna strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar dodaja, da je aplikacija primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči dela s sodobno tehnologijo. "Mobilna aplikacija potrošnikom ponuja možnost, da na hiter in preprost način preverijo prehranski profil izbranega živila, in to tam, kjer informacijo dejansko potrebujejo, v trgovini," je poudarila. Aplikacija bo uporabniku takoj "odgovorila", ali določeno živilo vsebuje malo, srednje veliko ali veliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranskih vlaknin.

Aplikacija ima še dva vsebinska sklopa, in sicer Teorija in Sladkorčki, v katerih lahko uporabniki pridobijo nekaj osnovnega teoretičnega znanja o uravnoteženi prehrani in zdravem življenjskem slogu.

Želijo izobraziti mlade

Kot je pojasnila vodja sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje na ministrstvu Marjeta Recek, se dobro zavedajo, da je pomembno tudi neformalno izobraziti mlade "kot bodoče kritične potrošnike in tudi kot starše, ki bodo svoje navade prenašali naslednji generaciji".

Obenem je izpostavila problematiko čezmerne teže in debelosti med slovenskimi otroci in mladostniki. Podatki za Slovenijo iz leta 2012 namreč kažejo, da je približno tretjina dečkov predebelih in pretežkih, dosti drugače ni niti pri deklicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.