Slovenija
23 ogledov

Apple in Cook razočarala tudi trg

Šef podjetja Apple Tim Cook. Reuters
Včerajšnja Applova predstavitev iPhona 4S – in ne tudi iPhona 5 – si je prislužila kritike. Takoj po predstavitvi delnice podjetja padle za okoli pet odstotkov.

Katera je najbolj varovana skrivnost iPhona 5? Ne obstaja (še), ugotavljajo pri agenciji AP. Applu pred včerašjnjo predstavitvijo namreč ni uspelo nadzorovati pričakovanj javnosti. Medtem ko je ves svet čakal na novo različico kultnega mobilnika, so predstavili le nekoliko prenovljen star model.

 

"Gre za tipični Applov scenarij. Ljudje od njega pričakujejo nemogoče," ugotavlja analitik Tim Bajarin. Podjetje ima zadnja leta namreč prakso, da svoje izdelke do predstavitve drži v tajnosti. Glede na to, da je od izdaje iPhona 4 minilo že skoraj leto in pol ter da so dogodek naslovili "Govorimo o iPhonu", so bila pričakovanja pred včerajšnjim dogodkom zelo visoka.

Cook na Jobsovi sceni ni imel česa predstaviti

Šlo je tudi za prvo predstavitev novega šefa Appla Tima Cooka, ki je nadomestil legendarnega Steva Jobsa. Že ob menjavi na vrhu pred nekaj meseci – Jobs je odstopil zaradi bolezni – so se pojavljali nekateri dvomi o prihodnosti podjetja, ki so se včeraj le potrdili.

Kritiki so Cookov nastop ocenili za daleč od Jobsovega. Cook prave priložnosti, da se pokaže, ni dobil tudi zaradi scenografije, ki je bila enaka tisti iz časa Jobsovega vodenja, menijo analitiki. Poleg tega na svoji prvi predstavitvi pravzaprav ni predstavil novega, ampak le prenovljeni proizvod, še ugotavljajo po poročanju AP.

Ko se je prireditev končala brez predstavitve iPhona 5, pa včeraj ni završalo le na forumih in Twitterju, ampak tudi na trgih. Delnice Appla so včeraj po predstavitvi padle za okoli pet odstotkov. Je pa za resen padec Appla očitno potrebno več kot le eno razočaranje, saj se je cena delnic hitro tudi vrnila blizu prvotne vrednosti.

Komentarjev 8
  • 51M3K 16:37 06.oktober 2011.

    Žal se oba s Pišto motita. Ne zagovarjam iPhona, ampak Galaxy S2 je od Iphona 4 hitrejši samo takrat ko ga prvič vklopiš, po tednu dni pa ga lahko primerjaš s kakšnim starejšim HTCjem. Res je da ima Galaxy večji ...prikaži več zaslon, ampak mimogrede z manjšo resolucijo. Iphone ga bo z modelom 4S povozil, ker bo sam telefon hitrejši od 4ke, pa še novi operacijski sistem pride ven, iOS 5. O ceni pa bo res boljše, da ne zgubljate besed, ker je Galaxy S2 v rangu iPhona. Android je super operacijski sistem, žal pa še vedno premalo optimiziran in odporen. Primerjava -> http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4212&idPhone2=3621

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:56 06.oktober 2011.

    Sem šel pogledat Iphone vs Samsung SII in ma Pišta res,Samsung je hitrejši,žal!Torej je IPHONE samo statusni simbol za preseravanje in duvatorstvo!Drek od telefona,da o ceni ne izgubljam besed,za ta dnar,dobiš že skor nov avto,no ja mal rabljen,hahahaha....

  • Pišta 08:25 06.oktober 2011.

    Samsung Galaxy S2,ni enakovreden Iphonu 4 ampak je v vseh pogledih dosti bolši in hitrejši od iphona4,govorim iz lastnih izkušenj,drugače pa si sami poglejte primerjavo delovanja obeh telefonov na YOUTUBE.