Slovenija
35 ogledov

Apple največje podjetje na svetu

Steve Jobs, Apple Žurnal24 main
Ameriški Apple je v sredo prehitel naftnega giganta Exxon Mobil in postal največje svetovno podjetje.

Tržna kapitalizacija podjetja je konec dneva znašala 337 milijard dolarjev, medtem ko je bil Exxon vreden 331 milijard dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Potem ko je maja lani Apple prehitel tekmeca Microsoft ter postal največje svetovno tehnološko podjetje z 227,1 milijarde dolarjev tržne kapitalizacije, je v sredo podrl nov mejnik. Vrednost njegovih delnic je ta dan sicer padla, a delnice Exxon Mobila so izgubile še več. Naftni velikan je mesto največjega držal vse od leta 2005.

Po vsem svetu je bilo v šestih letih prodanih več kot sto milijonov ipodov, v spletni prodajalni glasbe itunes pa so uporabniki kupili prek pet milijard skladb. Ameriški gigant je zmagovalni pohod nadaljeval leta 2007 s predstavitvijo iphona.

Podjetje še vedno z majhnim tržnim deležem

Analitiki so navdušeni nad podjetjem, ki vlagateljem ponuja "nekaj več". V preteklem četrtletju je družba vknjižila skoraj 29 milijard dolarjev prihodkov. A 35 let staro podjetje še naprej raste kot start up, pravijo. Njegove rasti ni zaustavila niti kriza leta 2008 in 2009.

V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo lanskega septembra, je Apple tako beležil 52-odstotno rast prihodkov na 65 milijard dolarjev. V letu poprej, ko so se številna podjetja utapljala v rdečih številkah, je bila rast prihodkov pri Applu 14-odstotna.

Ob tem Apple trenutno obvladuje le manjši delež trga računalnikov in pametnih telefonov. Potencial za širitev je torej ogromen, se strinjajo analitiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.