Slovenija
9 ogledov

Apple predstavil iPad mini

iPad mini
1/5
Apple
Apple je pravkar predstavil iPad mini, hkrati pa že tudi četrto generacijo iPada. Pomenljivo je, da pokojni Steve Jobs v sedempalčnih tablicah ni videl prihodnosti.

Po letih špekulacij je danes napočil tisti dan, ko je največji svetovni tehnološki velikan predstavil iPad mini. Z njim naj bi družba zagospodovala tudi na tistem področju trga s tablicami, kjer so doslej drugi proizvajalci s svojimi izdelki videli tržno nišo proti večjemu iPadu.

Amazonov Kindle in Googlov Nexus 7 (oba sedempalčna modela) namreč vladata na trgu vstopnih malih tablic, katerih prednost je velika priročnost.

Ne ravno presenečenje: iPad mini

Zaslon iPad minija meri po diagonali 7,9 palcev, "debel" pa je le 7,2 milimetra, kar ustreza navadnemu svinčniku. Tehta nekaj več kot 0,3 kilograma, njegova največja prednost pred večjim bratom pa je, da ga je mogoče držati v roki. Ima kamero z ločljivostjo 5 megatočk, seveda ima tudi nov lightning priključek, ki ga je uvedel iPhone 5. Zmogljivost baterije naj bi bila 10 ur, torej kot pri večjemu bratu.

Cena za novo napravico je od 329 dolarjev dalje. Prednaročila bodo pričeli pobirati že ta petek, prve dobave v ZDA in 30 državah po svetu bodo 2. novembra.

Bolj presenetljivo: četrti iPad

Malce presenetljivo je po vsega pol leta Apple predstavil že tudi četrto generacijo iPada s klasičnim 9,7-palčnim zaslonom, katerega tri generacije so na trgu tablic prevzele kar 91-odstotni delež, prejšnji mesec pa so prodali stomilijonti iPad.

Novinec ohranja mere in izgled, največja novost je precej hitrejše drobovje, ki je v primerjavi z dosedanjo generacijo dvakrat hitrejše. Zlobneži pa so takoj pripomnili, da je bistveni razlog za tako hitro menjavo generacij prav dodani lightning priključek, ki ga želi Apple čim bolj promovirati in zaslužiti dodatne denarje na različnih novih uporabniških priključkih. Ipad 4 sicer prihaja v beli in črni različici, vstopna cena za 16 GB je še naprej 499 dolarjev.

Hkrati je bilo predstavljenih še nekaj novosti.

Macbook pro

Prva je 13-palčni macbook pro, ki je 20-odstotkov tanjši od prejšnjega, njegova največja pridobitev pa je retina zaslon, kot je že na voljo pri 15-palčnem "proju". Ločljivost pri novincu je kar 2.560 x 1.600 točk. V njem sta lahko vgrajena tako i5 kot i7 procesorja, cena se v ZDA prične pri 1.699 dolarjev.

Tanki namizni iMac

Druga novost je prenovljen vstopni Appleov namizni računalnik Mac mini, medtem ko je bila ena od zvezd večera gotovo 8. generacija iMaca. Gre za izjemno tenek, komaj 5 milimetrov širok dizajn, ki je na voljo kot 21- ali 27-palčna različica, z i5 in i7 procesorejem. Posebnost za Apple je prvič uporabljeni t. i. fusion disk, ki združuje hitri 128 GB SSD spomin z 1 ali 3 TB HDD spominom. Vstopna cena brez fusion diska je 1.299 dolarjev.

Komentarjev 2
  • Anže Zadravec 22:53 23.oktober 2012.

    Na spletni strani iSlovenija si že lahko preberete članek z predstavitvijo novih Applovih izdelkov: http://goo.gl/b4MoK

  • Sicuro Tips 19:17 23.oktober 2012.

    Vaš komentar je bil izbrisan zaradi kršenja kodeksa Žurnala24. Uredništvo