Slovenija
37 ogledov

Apple prehitel Microsoft

Prvi mož Applea Steve Jobs naj bi na konferenco na začetku junija, ko bo skoraj Žurnal24 main
Apple je po več kot 20 letih po vrednosti premoženja znova prehitel Microsoft in postal največja tehnološka družba na svetu. Govorimo o vsotah okoli 180 milijard evrov.

Na včerajšnjem trgovanju na borzi na Wall Streetu je delnica Microsofta padla za štiri odstotke na sedemmesečno dno, medtem ko je Applova izgubila le malenkost vrednosti. To je bilo dovolj, da je veliki rival iz Cupertina prehitel Microsoft, saj je bila vrednost Appleovih delnic včeraj ob zaključku trgovanja okoli 179,6 milijarde evrov (222 milijard dolarjev), Microsoftovih pa "le še" 177,2 milijarde (219 milijard dolarjev). Za primerjavo, celotni slovenski BDP za leto 2009 je bil okoli 44,4 milijarde evrov (55 milijard dolarjev) (vir: Cia Factbook).

Zadnjič je bil Apple pred Microsoftom daljnega 19. decembra 1989. Danes pa je druga največja družba na svetu glede na tržno vrednost za naftnim gigantom Exxon Mobil.

Vrednost Applovih delnic je v zadnjih desetih letih kar za desetkrat pridobila na vrednosti. Velika rast je posledica nekaterih izdelkov, ki so povzročili pravo revolucijo na področju zabavne elektronike, v prvi vrsti iPade in iPhone, pa tudi MacBook prenosnike.

Microsoftov operacijski sistem poganja 90 odstotkov vseh osebnih računalnikov na svetu, pa vendar ne uspe ponavljati trendov iz 90. let, ko je družbo vodil karizmatični Bill Gates in je bila delnica ena najbolj vročih sploh. Danes je njena vrednost 20 odstotkov pod tisto izpred 10 let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.