Slovenija
22 ogledov

Apple: zaradi izkoriščanja tudi smrti in zastrupitve

Delavci v kitajski tovarni Foxconn, kjer izdelujejo večino Applovih mobilnih tel Reuters
Delo sedem dni na teden, spanje v skupnih prostorih, mladoletni delavci - to naj bi bila realnost proizvodnje priljubljenih iPadov na Kitajskem. Apple je imel medtem v prejšnjem četrtletju prek 10 milijard evrov dobička.

Po torkovi objavi podatkov, ki kažejo, da je imel Apple v minulem četrtletju višji dobiček kot katerakoli korporacija v zgodovini, je še toliko bolj odmevalo mnenje enega izmed vodilnih v podjetju, ki je izjavil, da bi bila prodaja še uspešnejša, če bi tovarne izven ZDA zmogle večjo proizvodnjo.

Razmere v eni od tovarn je opazovalec na Kitajskem opisal takole: delavci delajo nenormalno veliko število nadur, v več primerih sedem dni na teden. Živijo oziroma spijo v prenaseljenih skupnih domovih. Nekateri delajo stoje tako dolgo, da ne morejo več stati, med njimi pa so številni, ki so premladi, da bi sploh smeli delati. Opažanja je obsežno povzemal New York Times, ki še navaja, da so v proizvodnih obratih, ki Applu dobavljajo dele za njihove izdelke, delavci izpostavljeni nevarnim snovem.

Delati za Apple, čeprav do smrti

"Trdo delajte danes ali pa boste jutri trdo delali, da boste našli zaposlitev," se po navedbah New York Timesa glasi eden od napisov v kitajski tovarni podjetja Foxconn, iz katerega prihajajo nepredstavljive količine elektronskih izdelkov pod blagovno znamko Apple.

Kljub opozorilom se je leta 2011 v tovarni v Čengduju zgodila huda nesreča – zaradi eksplozije so umrli štirje ljudje, vsaj 18 je bilo ranjenih. Nesreča se je zgodila v tovarni, v kateri so opazovalci ugotavljali zelo slabo skrb za varnost: New York Times piše o alumijastem prahu, ki je s svojo vseprisotnostjo ogrožal zdravje vseh zaposlenih, temu pa se je v minulem letu pridružilo še strupeno čistilo za iPade, s katerih so prah odstranjevali pred pakiranjem novih izdelkov.

V tovarni so tudi po nesreči nadaljevali s proizvodnjo, nekaj mesecev kasneje pa se je podobna nesreča z eksplozijo zgodila še v eni kitajski tovarni, v Šanghaju, kjer prav tako proizvajajo izdelke znamke Apple.

Po navedbah newyorškega časnika se je pred dvema letoma na vzhodu Kitajske zgodila še ena nesreča, v kateri je bilo resno ogroženo življenje 137 delavcev – zastrupili so se, ker so morali uporabljati neprimerno čistilo, s katerim so pred prodajo na zahodnih tržiščih čistili zaslone iPhonov.

Komentarjev 2
  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 13:07 26.januar 2012.

    Foxconn ima milijon zaposlenih, tovarne po vsem svetu. Proizvajajo vse po vrsti, za HP, Intel, Samsung, nikakor ne samo Applove produkte.Je pa stvar posameznika, ali bo sploh delal pod takimi neznosnimi pogoji. Če sploh dobi možnost."Trdo delajte danes ...prikaži več ali pa boste jutri trdo delali, da boste našli zaposlitev," - tudi v Sloveniji je ponekod že tako.

  • zdrej 12:13 26.januar 2012.

    Glede na cene Iizdelkov in glede na objavljeno realno vrednost ne čudi da gubijo na kvaliteti, in imajo tako velike dobičke.