Slovenija
38 ogledov

Aprila nov park na Fužinah

Drevesa v bodočem parku bodo posajena v obliki labirinta, najprej pa so želeli u Žurnal24 main
Labirint. Za zdaj še več kot dvesto dreves bodočega parka čaka na varuha.

Sredi decembra bodo na zemljišču ob Chengdujski cesti na Fužinah začeli saditi 287 dreves. Zavod Exodos bo namreč do 15. aprila prihodnje leto uredil park z imenom Labirint umetnosti, kjer bo imelo vsako drevo svojega varuha in spominsko tablico z njegovim imenom. Trenutno je “zasedenih” 55 dreves, za varstvo enega pa je treba plačati 150 evrov.

Kanadska čuga Drevesa. Vrsta zimzelenih dreves v Labirintu umetnosti zraste od deset do 15 metrov, spada v družino borovcev in je avtohtotna vrsta Severne Amerike.

Dela konec meseca
V parku bodo po besedah Katje Stušek z zavoda Exodos postavili klopi, stole, bralni otok, koše za smeti, uredili pa bodo tudi poti, osvetlitev in plošče s citati. Stroški celotnega projekta so 180 tisoč evrov, pokrili pa jih bodo s pomočjo ljubljanske občine, evropskih sredstev, sredstev kulturnega ministrstva in varuhov dreves.

Urejanje prostora in gradbena dela na lokaciji ob Chengdujski cesti bodo začeli konec meseca, vsa druga dela pa bodo končana do aprila, je razložila Stuškova.

V parku bodo strokovnjaki in prostovoljci posadili kanadske čuge, ki bodo imele po besedah Stuškove enoletno garancijo. “Dogovarjamo se, da bo Labirint umetnosti vzdrževan kot vsi drugi parki v Ljubljani,” pa je odgovorila na vprašanje, kdo in kako bo skrbel za park po odprtju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.