Slovenija
299 ogledov

Aprilskega snega v Ljubljani ni bilo že 18 let

Sneg, tulipani EPA
Sneg v minulih dneh je večino presenetil, v Ljubljani aprilskega snega ni bilo že 18 let. A tokratni mraz in padavine rekordne zagotovo niso bile.
Nekaj centimetrov snega, kolikor ga je zapadlo, je predvčerajšnjim presenetilo večino. A kot ugotavljajo meteorologi Agencije RS za okolje, sneg konec aprila in celo v maju pred desetletji ni bil izjemen pojav. V zadnjih 25 letih pa je zapadel le še konec aprila 1997. Sprememba pogostosti sneženja po 20. aprilu ni očitna le v nižinah, temveč tudi v alpskih dolinah.
Sneg v aprilu in maju  | Avtor: Arso Arso

Letošnja nenadna aprilska ohladitev tudi ni bila rekordna v nobenem pogledu. Včeraj, 28. aprila, so na Katarini nad Ljubljano izmerili največ zapadlega snega, okoli 30 centimetrov, kar je deset centimetrov manj kot znaša rekord druge polovice aprilskega snega iz leta 1978. Na ljubljanskem letališču je bilo včeraj deset centimetrov, 18. aprila 1991 pa 14 centimetrov. Na letališču v Mariboru so včeraj namerili en centimeter snega,  24. aprila 1988 pa kar 29 centimetrov.

Tudi temperature v noči s 25. na 26. april 2016, ko je bilo po večini Slovenije tudi do - 3 ali - 4 stopinje pod lediščem, niso bile rekordne. Tako nizke temperatura v tem času leta so po navedbah meteorologov, ki so pripravili poročilo, sicer zelo redke in se pojavi največ enkrat na desetletje.

V maju tudi do - 13,6 stopinj Celzija

"Drugače je bilo v značilnih hladnih legah zahodnega dela Slovenije (npr. Rateče, Babno Polje, Postojna), kjer smo v preteklosti konec aprila ali v maju namerili že bistveno nižjo temperaturo zraka," so še zapisali meteorologi državne meteorološke službe in ob tem obžalovali, da imajo le za nekaj postaj na voljo več kot 50 let dolg niz primerljivih  podatkov. 

Na mnogih drugih (npr. Ljubljana, Novo mesto ipd.) je zaradi spremembe širše okolice ali selitve merilnega mesta težko primerjati starejše meritve s tistimi v zadnjih letih – še posebej to velja za vsaj deloma jasne in mirne noči. V številnih krajih je bilo po 2. svetovni vojni sredi pomladi zlasti mrzlo maja 1953 in 1957. Na primer, 11. maja 1953 je bilo v Mariboru  - 5,0 °C in v Celju - 3,6 °C; 8. maja 1957 pa v Ljubljani - 2,6 °C, v  Novem mestu - 4,7 °C in v Novi vasi na Blokah celo - 13,6 °C.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.