Slovenija
27 ogledov

Aranžmaji praktično razprodani

silvestrovo ognjemet bobo Žurnal24 main
Krize (še) ni. To ugotavljajo prodajalci silvestrskih aranžmajev. Slovenci. Vse raje se podajamo čez lužo, na toplo in križarjenja.

“Letos smo s prodajo aranžmajev zadovoljnejši kot lani – prodali smo jih več,” je povedala Aida Dugonjić iz agencije Relax turizem. Tako kot prejšnja leta je znana silvestrska uspešnica Hrvaška, znotraj naših meja pa so precej priljubljene toplice. Če bi si danes želeli rezervirati dve ali tri “topliške” nočitve, izbire skoraj ne bi imeli.

Nekaj še razpoložljive ponudbe za silvestrovo treh naključno izbranih turističnih agencij smo zbrali v tabeli.

Agencije: Kriza? Kje?
“Aranžmaji se prodajajo. Ni ravno videti, da bi bila kriza,” je dejala ena od prodajalk počitnic pri agenciji Palma, ki smo se ji predstavili kot potencialni kupec aranžmaja. Podobno je zatrdila telefonistka pri Relaxu: “Imamo kar polne zadeve. Za nekatere pač še ni krize. Sploh terme so večinoma zasedene.”

Palmina zaposlena nam je tudi razložila, da je letos na Hrvaškem na voljo nekaj manj zmogljivosti. Pravi, da so se hoteli z manj obiska namreč združevali, tako da je letos denimo namesto dveh odprt le eden.

Privlačna bližina
“Največ Slovencev seveda potuje v bližnje države. Na prvem mestu je to Hrvaška, sledita pa ji Italija in Avstrija,” je povedal Mišo Mrvaljević s Kompasa, pri katerem so prodali približno toliko aranžmajev kot lani. Ob tem je dejal, da se jih vedno več odloča preživeti zimske počitnice na toplem, denimo v Egiptu in Tuniziji. Dugonjićeva je omenila, da se vse več ljudi odpravi počitnikovat čez lužo in na Tajsko. A za tovrstna potovanja se raje odločajo starejši.

“Potujejo povsod, od Avstralije do Južne Amerike, na pot gredo radi z velikimi ladjami za križarjenje (v Kompasu imamo ponudbo križarjenj po vseh morjih sveta), popularni so Zanzibar, evropska velika mesta, Indija,” je naštel Mrvaljević.

Precej priljubljeni so tudi enodnevni silvestrski izleti v tujino, pravijo pri agencijah. Nam so ponudili Benetke in Gardaland (Dunaj je bil razprodan). Z avtobusom 31. decembra odpotujete v enega od obeh krajev, nato pa novo leto dočakate, kjer želite. Izletniki se proti Sloveniji odpravijo nekaj ur po polnoči in so 1. januarja zjutraj že doma.

Navada je železna srajca
Sicer se smernice silvestrskih potovanjih niso bistveno spremenile, so dejali na Kompasu. Pri turističnih agencijah ugotavljajo, da na primer za mladino ostajajo najzanimivejši kraji s cenejšo hrano in pijačo ter mesta z burnim nočnim življenjem: Beograd, Bratislava, Budimpešta, Sarajevo in Praga.

Pri Kompasu najhitreje razprodajo aranžmaje na posebnih letalih, je povedal Mrvaljević: “Letalo ima omejeno število sedežev, in ko je to prodano, prostora ni več. Hitro se prodajo tudi smučarski aranžmaji, saj so apartmajske hiše in hoteli v gorskih krajih manjši, tako da prostora ni veliko.”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.