Slovenija
66 ogledov

Pušićeva za podroben pregled Erjavčevih besed

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Hrvaška zunanja ministrica Pusićeva od haaškega arbitražnega sodišča zahteva, naj natančno preuči izjave slovenskega kolega Erjavca.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je arbitražnemu sodišču v Haagu poslala pismo zaradi izjave slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca v zvezi z izidom arbitraže o meji med državama. Pusičeva sodišče poziva, naj pazljivo preuči izjave in ravnanje slovenske strani ter zagotovi, da njihovo dosedanje delo ne bo postavljeno pod dvom.

Njeno pismo je odziv na izjavo Erjavca, ki jo konec marca dal v intervjuju za velenjsko regionalno televizijo VTV.

S to izjavo se po prepričanju Pusićeve "resno postavlja pod vprašaj arbitražni postopek, ki je še v teku". "Gre za nesprejemljivo ravnanje slovenske strani, ki je v nasprotju z določili sporazuma o arbitraži, ter za poskus vplivanja na arbitražno sodišče in izid njegove odločitve."

"V transkriptu te izjave ni"

Pusićeva v pismu doda, da je slovenski minister že prej v svojih javnih nastopih "dajal izjave, katerih cilj je vplivati na odločitev arbitražnega sodišča". Navaja njegovo januarsko izjavo za tretji program TV Slovenija, v kateri naj bi dejal, da je bil lani na razgovoru v Haagu, kjer da je jasno povedal, da mora sodišče določiti stik z odprtim morjem. Če pa tega ne stori, naj bi Erjavec sodišču jasno povedal, da bomo v Sloveniji menili, da arbitražno sodišče ni izpolnilo svojega mandata.

"Če je imel slovenski minister v mislih svojo izjavo za časa ustne obravnave pred arbitražnim sodiščem v Haagu junija 2014, v uradnem transkriptu njegove izjave, s katero se je obrnil na arbitražno sodišče in ki bo javno odstopna, ko bo sprejeta odločitev, takšne navedbe ni," je zapisala Pusićeva.

Hrvaška od slovenske strani pričakuje nedvoumen odgovor na vprašanje, ali je med Slovenijo in sodiščem obstajala še kakšna druga komunikacija, na katero da nakazuje Erjavec z besedami, da ima "zelo neformalne informacije".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • francelj 07:19 02.maj 2015.

    Videti je, da nam bo Erjavec vsak čas zanesljivo zapravil rezultat (kakršenkoli že) arbitraže, zato naj ne samo obišče Moskvo, ampak kar tudi ostane tam. Neverjetno, zunanji minister ene od članic EU "je v zadnjem letu vodil zelo umirjeno in ...prikaži več uravnoteženo politiko med EU in Rusijo". Napol Evropejec, napol Rus, torej.

  • Janez_53 17:31 01.maj 2015.

    Errjavec je hotel biti dasa, pa bo na koncu izpadel prav klavrno! Z vsemi se ne moreš zafrkavati, kot se to počne v Sloveniji. Res, izpadel bo pravi otročaj, ki nekaj izve, pa tega ne more zadržati zase, ampak se ...prikaži več mora pred mulci postavljati.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:01 01.maj 2015.

    Te Hrvati so pa tud čudni. Piše v sporazumu z Hrvaško da mora sodišče določit stik z odprtim morjem. Ko to neformalno izreče Erjavec je pa to kot da bi ogenj prilil na olje za Hrvate. Čudaki.