Slovenija
43 ogledov

Arbitraži desetkrat dahnili ''za''

Pahor in Žbogar ob predstavitvi argumentov za arbitražni sporazum. (Foto: K. K.) Žurnal24 main
Zunanji minister Samuel Žbogar je predstavil deset razlogov za arbitražni sporazum. Pahor: ''Sporazum brani interes Slovenije.'' Zavod 25. junij: "Ljubezen je proti arbitraži."

Medtem ko je minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar predstavil 10 razlogov ZA arbitražni sporazum, je Zavod 25. junij pod vodstvom Marjana Podobnika začel s svojo kampanjo proti sporazumu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

10 zapovedi ZA arbitražo
Razlogi za arbitražni sporazum so po mnenju ministra Žbogarja naslednji: zaščita meje, mir in sožitje ob meji, stanje na dan osamosvojitve, poštena, pravična in trajna rešitev, neposreden izhod na odprto morje, upoštevanje zgodovinskih okoliščin, načelo pravičnosti, sodelovanje med državama. Devet razlogov so naslovili ''za Slovenijo'', deseti "za" pa so namenili kar vsem volivcem.

Sporazum brani interes Slovenije. Nisem pričakoval, da bo Hrvaška pristala na tretji razdelek, ki omogoča Sloveniji dostop do odprtega morja.
Borut Pahor

Način za pošteno rešitev meje
Premier Borut Pahor je ob tem poudaril, da sporazum ni plod pritiska drugih držav na Slovenijo, ampak  ravno obratno.

 

''Rehn je namero opustil, ker je Hrvaška zavrnila njegov predlog. Še manjši konflikti so bili povod za vojne v jugovzhodni Evropi, kaj šele meje. Slovenija in Hrvaška sta se pokazali kot državi, ki lahko rešujeta konflikte,'' je dejal Pahor in dodal, da sporazum prinaša način poštene rešitve meje.

Hrvaška se je po njegovem mnenju s sprejemom arbitražnega sporazuma odločila za evropsko pot, druga pot bi bila izolacija.

Kritičen je do tistih, ''ki bodo nagovarjali ljudi proti sporazumu. Do 6. junija bodo lahko to počeli brez odgovornosti, potem pa z odgovornostjo.''

Ljubosumni Janša
"Ne morem se rešiti občutka, da je predsednik SDS Janez Janša ljubosumen na to, kar nam je uspelo, saj se je prej za rešitev trudil že on. Predsednik Janša je v življenju in politiki naredil velike stvari. A tudi veliki ljudje, kot je Janša, morajo razumeti, da včasih uspe tudi drugim. Tokrat je uspelo nam,"
je dejal Pahor.

Uraden začetek kampanje
Kampanja dejansko teče že nekaj časa, vendar pa bodo od danes do 4. junija opolnoči, ko začne veljati molk, stranke in drugi volivce nagovarjali tudi uradno.

Stranke proti: SDS, SLS in SNS
Stranke za: SD, Zares, LDS in DeSUS

Vsi, ki želijo sodelovati v predreferendumski kampanji, se morajo do 12. maja prijaviti kot organizator kampanje. Sodelovati nameravajo vse parlamentarne stranke in tudi Zavod 25. junij. Svojo kampanjo bi lahko pripravila tudi vlada, vendar se naj za to ne bi odločila.

Beseda strokovnjakom

Danes se je prvič sestala tudi svetovalna skupina za pripravo slovenske argumentacije za arbitražo. Minister Žbogar pravi, da je bilo srečanje spoznavne narave, da pa o tem, ali je sporazum slab ali dober, danes še niso govorili. Ponovno se bodo srečali po referendumu, in to ne glede na njegov rezultat.

Tako strokovnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha kot Marjan Podobnik, direktor Zavoda 25. junij, sta že včeraj v pogovoru za zurnal24.si opozorila, da čas tega sestanka ni najbolj ugoden. Lahko bi ga videli že kot del kampanje v korist zagovornikov sporazuma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.