Slovenija
18 ogledov

Arbitražni sporazum potrjen

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Po skoraj 100 odstotkov preštetih glasovnic, je 51,5 odstotkov ljudi glasovalo za sporazum, 48,5 pa proti. Postopek arbitraže bo trajal nekaj let.

Preštetih je 99,9 odstotka glasovnic: ZA 51,5% in PROTI 48,49. Referendum je zaznamovala tudi nadpovprečna volilna udeležba v primerjavi s prejšnjimi, ta je znašala po zadnjih podatkih 44,3%.

 

 

Preparing Chart. Please wait a moment.

 

Neveljavnih je bilo po dosedanjih podatkih 0,8% glasovnic.

Rezultati referenduma o arbitražnem sporazumu so se sicer spreminjali dobesedno iz minute v minuto. Začelo se je s 66 odstotki ZA in 34 PROTI, nato pa sta se številki vse bolj približevali.

 

Uradni rezultati 29. junija

Državna volilna komisija bo danes preštetim glasovnica dodala še glasove iz tujine, ki jih pričakuje do 14. junija, ki pa ne morejo spremeniti rezultata.

 

Uradni rezultati bodo nato razglašeni 29. junija.

Kako bo postopek potekal naprej
Zakon o ratifikaciji sporazuma bo pri nas stopil v veljavo petnajsti dan po objavi v uradnem listu, nato si bosta Slovenija in Hrvaška izmenjali diplomatski noti, s katerima bosta izrazili soglasje, da ju sporazum zavezuje. Prvi dan v tednu, ki bo sledil izmenjavi diplomatskih not, pa bo arbitražni sporazum stopil v vsesplošno veljavo in tako postal obvezujoča mednarodna pogodba za obe državi.

 

Nato bo treba počakati, da Hrvaška podpiše pristopno pogodbo z Evropsko unjio, kar naj bi se po pričakovanju Zagreba zgodilo v prvi polovici prihodnjega leta.

 

Temu sledi sestavljanje arbitražnega sodišča. Državi naj bi sporazumno imenovali predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra z liste kandidatov, ki jo pripravita predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev. Če jima to ne uspe, jih bo z omenjene liste imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Po tem bo vsaka država v 15 dneh še sama imenovala po enega člana sodišča. Če jima to ne bo uspelo, ju bo imenoval predsednik arbitražnega sodišča.

 

Nato sledi predstavitev argumentov ene in druge strani. Celoten postopek na samem sodišču, ko bodo arbitri že določeni, naj bi trajal do tri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.