Slovenija
23 ogledov

Arbitražno sodišče je imenovalo nova arbitra

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Arbitražno sodišče, ki odloča o sporu glede meje med Slovenije in Hrvaško, je imenovalo nova člana arbitražnega sodišča.

Rolf Einar Fife | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
To sta norveški in švicarski arbiter Rolf Fife in Nicolas Michel, je danes sporočilo sodišče.

Strokovnjak za mednarodno pravo

Slovenijo bo zastopal 54-letni Rolf Einar Fife (na fotografiji), od leta 2014 norveški veleposlanik v Parizu. Pred tem je na norveškem zunanjem ministrstvu vodil oddelek za za pravne zadeve, še pred tem pa delal na ministrstvu za pravosodje. Bil je tudi vodja oddelka za pravo mednarodnih organizacij in pravo morja pri stalni misiji Norveške v Združeni narodih.

Einar Fife je uveljavljen strokovnjak za mednarodno pravo. Norveške delegacije je vodil v številnih multilateralnih in bilateralnih pogajanjih.

V petčlanskem senatu sodišča bo nadomestil Ronnyja Abrahama, ki je odstopil 13. avgusta,  teden dni po imenovanju. Abraham je sicer zamenjal slovenskega arbitra Jerneja Sekolca, ki je julija odstopil zaradi prisluškovalnega škandala.

Sodišče izbralo tudi hrvaškega arbitra

Po odstopu Abrahama je slovenska vlada izbiro arbitra prepustila je predsedniku sodišča.  Sodišče je moralo imenovati tudi hrvaškega arbitra. Hrvaška namreč meni, da je arbitražni postopek na sodišču zaključen in po odstopu hrvaškega člana sodišča Vukasa ni imenovala novega arbitra. Vukasa bo tako nasledil Švicar Nicolas Michel, stalni profesor mednarodnega prava na Inštitutu za mednarodne in razvojne študije v Ženevi. Na švicarskem zunanjem  je bil  pravni svetovalec švicarskega zunanjega ministrstva in vodja direktorata za mednarodno pravo. Bil je tudi namestnik generalnega sekretarja za pravne zadeve in pravni svetovalec Združenih narodov.

V Zagrebu so danes za STA pojasnili, da imenovanja novih arbitrov ne bodo komentirali, saj je "znano, da je Hrvaška izstopila iz procesa arbitraže, ker je Slovenija kompromitirala proces". Uradna Ljubljana se je na imenovanje dveh novih arbitrov že odzvala pozitivno.

Sodišče lahko dela naprej

"Pozdravljamo današnje sporočilo Arbitražnega sodišča o imenovanju manjkajočih arbitrov, s čimer je arbitražni tribunal popolnjen. S tem lahko, skladno s svojimi pooblastili in dolžnostjo, nadaljuje s svojim delom. Slovenija še naprej odločno podpira samostojnost, neodvisnost in nepristanskost dela tribunala ter enakost strank v postopku," so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Imenovanje obeh manjkajočih arbitrov je pozdravil tidi premier Miro Cerar, ki poudarja,  da arbitražno sodišče lahko nadaljuje z delom v skladu z arbitražnim sporazumom. Izpostavil je še, da Slovenija še naprej odločno podpira samostojnost, neodvisnost in nepristranskost dela tribunala ter enakost strank v postopku.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5