Slovenija
15 ogledov

Arbitražno sodišče razpisalo ustno obravnavo

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Arbitražno sodišče, ki naj bi določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je za četrtek, 17. marca, razpisalo ustno obravnavo. Iz Zagreba so že sporočili, da jih na obravnavo ne bo.

Ustna obravnava naj bi potekala en dan in za zaprtimi vrati, so danes sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.Medtem je hrvaški zunanji minister Kovač že sporočil, da se  Hrvaška ustne obravnave na arbitražnem sodišču v četrtek ne bo udeležila.

"Stališče Hrvaške je poznano, Hrvaška je izstopila iz arbitražnega postopka, tako da za nas to ni več relevantno," je dejal Kovač.

Decembra lani je arbitražno sodišče Slovenijo in Hrvaško pozvalo, da predložita dodatna gradiva, nato pa za konec marca napovedalo dodatno zaslišanje Slovenije in Hrvaške, na katerem naj bi obe državi pojasnili svoje poglede na dogodke lani poleti, ko so bili objavljeni prisluhi pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Preberite:

Pri nas odstopi, na Hrvaškem menijo, da je arbitraže konec

Še vedno ni jasno, kdo je prisluškoval

Hrvaška odstopila, Slovenija vztraja

Hrvaška je po izbruhu afere prisluhi, sodišče 24. julija obvestila, da ocenjuje celoten arbitražni postopek kot kompromitiran, nato pa 31. julija še, da od arbitraže odstopa oz. da v skladu z dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu razveljavlja arbitražni sporazum. Slovenija je medtem potezi nasprotovala in vztrajala, da mora postopek določitve medržavne meje nadaljevati arbitražno sodišče.

.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar olor
    olor 09:20 16.marec 2016.

    Hrvat je tat, je bil in bo. Bojkotirat jih je treba na vseh koncih. Kruc jih gleda.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:28 15.marec 2016.

    Če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražnega sodišča mora najprej it ven iz EU.

  • zdrej 13:14 15.marec 2016.

    Hrvati so že večkrat pokazali, da ne spoštujejo dogovorov. Tokrat se naj to pokaže še pred EU.