Slovenija
34 ogledov

Arbitražno sodišče začasno suspendiralo arbitražo

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Žurnal24 main
Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško v Haagu se vse bolj zapleta. Odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško je začasno ustavljeno, saj bodo sodniki preučili pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa.

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško bo po četrtkovi ustni obravnavi zdaj preučilo pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa. Hrvaška se na pozive sodišča sicer ne odziva vse od poletja, ko so svoj odstop pojasnili v dveh pismih 24. in 31. julija. In prav te dve pismi naj bi sodniki preučili sedaj. V vmesnem času pa bo odločanje o ozemeljskem sporu med državama suspendirano.

V sporočilu za javnost so ponovili, da so se na četrtkovi ustni obravnavi, ki se je je udeležila samo Slovenija, osredotočili na pravne posledice "dogodkov konec leta 2014 in v začetku 2015", ki so privedli do zahteve Hrvaške, da se sedanji postopek prekine. Slovenski predstavniki z ministrom Karlom Erjavcem na čelu so zagovarjali stališče, da mora sodišče končati svoj mandat in odločiti o meji med državama.

Hrvaška obvestila združene narode

Hrvaška misija pri Združenih narodih pa je že včeraj na predstavništva članic ZN v New Yorku poslala pismo zunanjega ministrstva s hudimi obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji. Izrazili so pričakovanje, da bo sodišče zaradi "nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti" arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo. Zagreb pa ostaja pripravljen rešiti problem dvostransko.

Brez nove odločitve

"Arbitražno sodišče še zmeraj dela, od 31. julija lani pa ni sprejelo nobene nove odločitve, saj preučuje okoliščine, na osnovi katerih bo lahko sprejemalo nadaljnje odločitve o predmetu spora," se je na sporočilo iz Haaga odzval slovenski premier Borut Pahor. 

Pahor je obenem izpostavil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče končalo svoje delo in sprejelo pravnomočno odločitev o poteku meje med Hrvaško in Slovenijo. Spomnil je tudi, da so slovenski državljani na referendumu sprejeli odločitev za vstop Hrvaške v EU, potem ko sta se državi dogovorili, da bosta spor o meji uredili na arbitražnem sodišču.

Prepričana v rešitev

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je na novinarski konferenci po srečanju treh predsednikov v Varaždinu ponovila stališče Hrvaške, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran ter da se mora arbitražno sodišče razpustiti. Kot je dodala, nihče ne trdi, da problem meje ne obstaja, a rešitev zanj je treba poiskati v dvostranskih pogajanjih.

Prepričana je, da bosta prijateljski in sosednji državi našli rešitev, ki bo v dobro njunih prebivalcev. Obenem je opozorila, da bi enostranska odločitev arbitražnega sodišča lahko pripeljala do novih incidentov v Piranskem zalivu.

Grabar-Kitarovićeva je dodala, da se danes s Pahorjem nista pogovarjala o slovenski žični ograji ob meji s Hrvaško. Pričakuje pa, da jo bo Slovenija čim prej odstranila na temelju dialoga, razumevanja in skupne rešitve.

Na današnjem srečanju trilaterele so se Grabar-Kitarovićeva, Pahor in njun avstrijski kolega Heinz Fischer sicer pogovarjali o vprašanjih solidarnosti EU med begunsko krizo, krepitvi povezav v srednji Evropi ter nadaljevanju postopka približevanja držav jugovzhodne Evrope EU in Natu.

Komentarjev 12
  • Johan Spohan 20:14 19.marec 2016.

    Bimbo napisati bi moral ste ne pa smo. Vsak s slovenskim državljanstvom še ni Slovenec!

  • Johan Spohan 20:11 19.marec 2016.

    Še manj pa tebe bimbo.

  • h3o 18:28 19.marec 2016.

    najprej bi morali rešiti vprašanje meje, potem pa soglašati za vstop kroatov v Evropsko zvezo