Slovenija
25 ogledov

Arboretum popolnoma razdejan

Razdejanje v arboretumu
1/6
Arboretum Volčji Potok
Žled v Arboretumu uničil skoraj polovico gozda.

Snežna ujma je močno prizadela tudi Arboretum Volčji Potok, kjer je žled uničil skoraj polovico gozda. "V parku je drevnini lomilo vrhove in prevelike ter slabo pritrjene veje. Zaradi teže žleda in snega ima veliko dreves deformirane krošnje in se zaradi trajne deformacije lesnega tkiva, ne bodo vrnile v prvotno stanje," so sporočili iz Arboretuma. Posamezna drevesa so se zaradi prevelike obremenitve prelomila ali izruvala skupaj s koreninami. Škoda bo velika tudi na grmovju, predvsem na oblikovanih pušpanih.

Uničenih tudi 90 odstotkov dreves

Najslabše stanje je po oceni pristojnih v sestoju pacipres in cercidifilov nad Jezerom v Jelovi dragi, kjer je uničenih 90 vseh dreves. "Drevesa so izruvana, prelomljena na pol ali tako upognjena, da so utrpela trajno deformacijo in jih je zato potrebno odstraniti. Podirale so se tudi odrasle, 200 letne bukve, za katerimi je v gozdu nastala velika praznina," so zapisali v sporočilu za javnost.

Izruvane bukve ob sprehajalnih poteh so uničile tudi del steze, ki se je vila ob njih. To predstavlja še dodaten strošek sanacije žledoloma. Gaber, ki je rastel tik ob Velikem jezeru, je uničil tudi del brežine.

Zaprto vsaj en mesec

Park je trenutno zaprt, saj še vedno obstaja velika nevarnost podiranja dreves in njihovih delov. Za sprehajalce varen park bodo vzpostavili v roku enega meseca, medtem kobo čiščenje gozda trajalo dva meseca.

Komentarjev 2
  • gornik 19:47 07.februar 2014.

    Ja pa murgeljstan 5m ledu in 30m snega.

  • 1111 15:03 07.februar 2014.

    ...pa saj to ni važno, vlada je cela in golazen brez poškodb...ko bi zametlo in zmrznilo vlado in bedake v državnem zboru!