Slovenija
29 ogledov

Arena brez imena

Premier Borut Pahor je od libijskega kolega Bagdadija al Mahmuda prejel uradni d Žurnal24 main
Center Stožice. Objekta še nimata imena, očitno pa občine uporaba imena Arena Stožice ne moti.

“Ime športnega kompleksa je Center Stožice, dvorana in stadion posebnih imen za zdaj še nimata,” je vse, kar so odgovorili na Mestni občini Ljubljana (MOL) in Zavodu Tivoli na naša vprašanja v zvezi s poimenovanjem stadiona in dvorane, za katero se je ob nedavnih koncertih redno začelo pojavljati ime Arena. Župan Zoran Janković je že februarja napovedal, da naj bi objekta poimenovali po podjetjih, ki bi ponudila največ denarja, govorilo se je tudi o poimenovanjih po znanih Slovencih. Kakšne ponudbe podjetij so do zdaj morda dobili, ne odgovarjajo, prav tako ne, kako gledajo na ime Arena.

“Koncert na stadionu?”
Na RTV Slovenija so v oglasnih blokih napovedovali posnetek koncerta Joséja Carrerasa “iz nove dvorane Arena v Stožicah”. Kot pravijo, jim je lokacijo koncerta in ime dvorane posredoval organizator koncerta AMC Studio. Nacionalka ni edina, tudi drugi mediji so na podoben način začeli uporabljati ime Arena.

Organizator Simple Events bo po Leonardu Cohenu v Stožice pripeljal še Joea Cockerja, ki “bo tokrat 'slekel' Areno v Stožicah”. “Ne vem, zakaj,” je naše vprašanje, zakaj ime Arena, presenetilo Mladena Patajca. Za uradno ime objekta, ki naj ga kot organizatorji uporabljajo, niso spraševali, prav tako jih nihče ni opozoril, da uporabljajo ime, ki ga ni. “Mene – pa tudi druge organizatorje – ljudje sprašujejo: 'Kaj, a koncert bo na stadionu?' Vsi vedo za stadion, za dvorano pa ne,” pravi Patajac. In ker je po Evropi veliko aren, je to nekako avtomatično postala še dvorana v Stožicah.

Arena z malo začetnico
Marko Rogač iz agencije Rogač RMV komentira, da sta arena in stadion generični imeni, ki ju ni mogoče zaščiti. “Težko bosta izginili iz pogovorne rabe, tudi če bosta objekta dobila pokroviteljevo ime, ki se bo prilepilo zraven,” pravi in za primer navede Allianz Areno v Münchnu ter Emirates Stadium v Londonu. Takšno poimenovanje traja, dokler podjetje “lepi svoj denar na objekt”, minevanju pa se lahko upremo s poimenovanjem po lokaciji, znani osebnosti ali pa z ljudsko ustvarjalnostjo in duhovitostjo, še pravi Rogač.

Raje ne po človeku
“Ne poznam človeka, po katerem bi poimenovali stadion in dvorano, da bi bilo zadovoljnih več kot deset odstotkov ljudi,” meni trženjski strokovnjak Janez Damjan in omenja ime Letališče Jožeta Pučnika, ki ga ljudje ne uporabljajo. Da podjetje plača za to, da objekt nosi njegovo ime, pa je po njegovi oceni v redu rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.