Slovenija
17 ogledov

Argentino čaka delni bankrot

denar dolar Shutterstock
Zaradi poravnave starih dolgov v Argentini pričakujejo delni bankrot.

Bonitetna hiša Fitch je v torek znižala oceno dolgoročnega dolga Argentine, in sicer za pet stopenj - z B na CC. S tem je agencija bonitetno oceno južnoameriške države potisnila globoko v območje ničvrednosti.

Ameriško zvezno sodišče v New Yorku je minuli teden odločilo, da mora država poravnati svoje stare dolgove; pričakujejo njen delni bankrot. Argentina je nekaterim vlagateljem v njene obveznice dolžna povrniti 1,3 milijarde dolarjev do 15. decembra.

S tem se je sodišče postavilo na stran vlagateljev, ki niso želeli pristati na prestrukturiranje argentinskega dolga, do katerega je prišlo, potem ko se je država leta 2002 znašla na robu insolventnosti. Tedaj so bili v Buenos Airesu sicer prisiljeni zaprositi za mednarodno posojilo.

V primeru, da bo država prisiljena poplačati te vlagatelje, bi se lahko zgodilo, da bodo takojšnje poplačilo zahtevali tudi drugi investitorji, ki imajo skupaj v rokah za 11 milijard dolarjev argentinskih državnih dolžniških vrednostnih papirjev.

V Buenos Airesu so se na odločitev sodišča pritožili. Kot so izpostavili, so omenjene obveznice v rokah hedge skladov, ki niso sodelovali v minuli zamenjavi obveznic. "Prepričani smo, da ni prav in legitimno, da poplačamo mrhovinarske sklade," je bil minuli teden kritičen argentinski gospodarski minister Hernán Lorenzino.

Komentarjev 1
  • mirko 23:00 28.november 2012.

    Pa kj se gredo ti Američani-ZDA ? Bodo šli nad Argetino z svojimi F16 ? Čedalje bolj kažejo svoj pravi obraz finančnih izkoriščevalcev-kriminalcev. Njihova finančna mafija je svoje lovhe razpredla skoraj po celem svetu in sedaj z njimi drži celo ...prikaži večlo njihova oblast. Mrhovinarji !