Slovenija
61 ogledov

"Argumenti so lažni, kampanja umazana"

Zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Anže Petkovšek
Akterji kampanje Za vse družine! so na konferenci predstavili svoj odziv na aktualno dogajanje v zvezi z družinskim zakonikom. Poudarjajo, da v javnosti v zvezi z zakonikom kroži veliko laži. Zato nasvet: pozanimajte se (tudi) sami, kaj je res in kaj ne.

Družinski zakonik buri duhove že vse od napovedi sprememb, in čeprav je trenutno dogajanje zaradi odločanja ustavnega sodišča ustavljeno, zatišja ni. Kampanja Za vse družine!, katere gonilna sila je aktivist Mitja Blažič, je pripravila novinarsko konferenco, na kateri so se odzvali na aktualno dogajanje.

V kampanji tudi Cerkev, javna uprava, ambasade

Argumenti nasprotnikov zakonika so lažni, kampanja umazana, v njo pa se je vpletala tudi Cerkev in ustanavljala posebne zavode, je poudaril na konferenci. "Rad bi opozoril, da nam s terena poročajo, da je šlo za izrazito umazano kampanjo: ne samo, da so jo vodili možje z vrha katoliške cerkve, ki so za to ustanovili celo poseben zavod; kampanjo so izvajali duhovniki ob nedeljskih mašah; natisnili so posebne letake z zavajajočimi informacijami, ki jih še danes najdete po vseh cerkvah; s terena nam poročajo, da so predstaviki t. i. civilne iniciative, ki so zaposleni na ministrstvih, celo med službenim časom nagovarjali sodelavke in sodelavce, naj oddajo podpis za referendum, jim ponujali obrazce in celo prevoz na upravne enote; poročajo tudi, da naj bi se podobno dogajalo celo na nekaterih ambasadah v tujini."

Izpostavljena najpogostejša zavajanja

  • Nasprotniki zakonika najpogosteje pravijo, da »ne bodo dovolili, da bi homoseksualci posvajali otroke.« Žal zakonik tega vprašanja ne ureja, pravi Blažič.
  • Nasprotniki trdijo, da »Družinski zakonik prinaša razvrednotenje družine«. Ravno nasprotno drži, zakonik še bolj poudarja pomen očetovstva in materinstva, saj ga širi tudi na socialne starše, pojasnjuje.
  • Nasprotniki zakonika trdijo, da »DZ odpira vrata umetnim oploditvam in nadomestnemu materinstvu.«, a dejansko zakonik tega sploh ne ureja. Blažič dodaja: "To nasprotniki zakonika dobro vedo, ker so sami pred 10 leti na to temo sami pripravili referendum in umetno oploditev samskih žensk prepovedali."
  • Nasprotniki pravijo, da bodo naši ovdoveli dedki ali babice, ki v domovih upokojencev v sobi živijo s sostanovalcem istega spola, obravnavali kot istospolne pare in bo zato prišlo do zlorab pri dedovanju. Vendar pa je zunajzakonsko skupnost treba dokazati z listinami in pričami, in to pred sodiščem.

Na potezi ustavno sodišče

Kampanja Za vse družine! podpira sprejem družinskega zakonika, saj gre po njihovem "za samoumevni korak naprej pri pluralizaciji in demokratizaciji Slovenije". Spomnimo, poslanci so sicer na začetku meseca odločili, da gre pobuda za referendum o družinskem zakoniku v ustavno presojo. Od sodišča želijo presojo, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali padcem zakonika na referendumu lahko nastale protiustavne posledice.

Ustavno sodišče naj bi svojo odločitev sporočilo v 30 dneh. Če bo sklenilo, da je referendum o družinskem zakoniku dopusten, se bo zbiranje podpisov nadaljevalo naslednji dan po objavi odločbe ustavnega sodišča v uradnem listu. Predlagatelji referenduma so podpise za referendum sicer zbirali dva dni in nabrali že več kot 24 tisoč podpisov. Po pravilih pa imajo 35 dni časa za zbiranje podpisov.

Komentarjev 6
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:14 15.september 2011.

    Stolp@A si ti mogoče STRAŽNI STOLP???

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:13 15.september 2011.

    A sem sanjal al je res,da nazzipapeta tožijo zarad perverzije in zlorab v RKC,in glej ga zlomka zlorabljeni so bli čist slučajno otroci.Da ni sram te golazni črne,da si upa sploh govort o družini in vzgoji!

  • Stolp 19:21 14.september 2011.

    Ne niso samovšečneži, drug drugemu so všeč! Oni klrikalci pa so dejansko lahko samo samemu sebi, drugemu uradno kao ne bi smeli biti. In zato so prvim fouš.