Slovenija
46 ogledov

Argumenti za in proti na trhlih tleh

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo Boštjan Tacol
Dolgotrajnega spremljanja stranskih učinkov ni, uradnih dokazov o škodljivosti tudi ne.

Stroka in laiki, torej starši, ki nasprotujejo cepljenju, ne najdejo skupnega jezika glede tega, kaj so tisti stranski učinki, ki se jih pri cepljenju bojimo. Verjetno bi bil vsak od staršev pripravljen prestati dan ali dva z jokajočim otrokom s povišano temperaturo in bolečino ter oteklino na mestu vboda, če bi zagotovo vedel, da bo cepivo otroka zagotovo varovalo pred boleznijo in da tudi kasneje ne bo nikoli imel posledic, težav in bolezni, ki bi se lahko razvile zaradi cepljenja. Poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o neželenih posledicah cepljenja za predlansko leto govori o 374 prijavah neželenih učinkov, večina teh je bila blaga in mila, 23 ljudi pa so morali hospitalizirati, vendar so tudi ti bolnišnico v nekaj dneh zapustili "brez posledic". Proučuje torej negativne učinke cepljenja le nekaj tednov, mesecev po cepljenju.

Dilema. Seveda na drugi strani ne moremo vedeti, ali bi naš otrok zbolel za katero od nalezljivih bolezni, proti kateri obstaja cepivo, če bi se ta spet pojavila pri nas. Nedavno se je v Veliki Britaniji pojavila epidemija ošpic. Zapleti lahko pustijo trajne posledice, slepoto, možganske okvare ... Huda dilema torej, še zlasti ker gre za zdravje lastnega otroka, za katerega smo najodgovornejši. V večini zahodnih evropskih držav je cepljenje prostovoljno, v Sloveniji še vedno obvezno. O tem, da je koristno, si ni enotna niti stroka; več zdravnikov – sicer ne javno – pove, da svojih otrok ne dajo cepiti. Na kaj in na koga se bomo oprli pri odločanju o cepljenju, ko bo to prostovoljno?

Komentar se nanaša na članek Petsto evrov kazni, če otroka ne cepite

Komentarjev 3
  • Vrtnica6 10:36 06.maj 2014.

    No, v tujini zdravniki kar množično javno predavajo, da ne cepijo niti svojih niti tujih otrok. Lepo razložijo, zakaj ne. Tu in tam koga zmobingira lokalna zdravniška zbornica in mu odvzame licenco za vzgled drugim, vendar večine to ne ustavi. ...prikaži več Pri nas si nobeden ne drzne biti tako žrtveno jagnje, zato se o tem pogovarjajo samo s prijatelji. Mogoče bi bilo včasih treba pogledat, od česa živijo tisti zdravniki, ki javno besno propagirajo cepljenje in od česa živijo tisti zdravniki, ki javno povejo, da ne cepijo niti svojih niti tujih otrok, tudi če jih kdo za to prosi.

  • korisnik_5299 17:55 11.januar 2014.

    V Sloveniji bi vsi vsem nekaj vsiljevali in služili na kaznih tistim, ki si ne pustijo vsiljevati!

  • pikijakob 09:29 11.januar 2014.

    če zdravniki sami ne dajo cepiti otrok to že veliko pove kajne. pred nekaj leti je bil velik pomp zdravnikov, ko se niso hoteli cepit proti gripi, češ da je to nesmisel. potem pa je vse potihnilo in večina člankov ...prikaži več na to temo izginila iz portalov... torej kdo nas farba in šteje cekine v ozadju?