Slovenija
20 ogledov

Arhar ne verjame v bankrot države

France Arhar, Banka Slovenije Anže Petkovšek
France Arhar ne verjame, da bo Slovenija jeseni bankrotirala. Opozarja tudi, da bankrota države nikoli ne moremo primerjati s stečajem ali prisilno poravnavo podjetja.

"Bankrot države praktično pomeni dolžniško zamudo in vprašanje je, kolikšna je," je dejal direktor Združenja bank Slovenije (ZBS) France Arhar. Glede na roke zapadlosti obveznosti po njegovi oceni ni pričakovati, da bi se lahko Sloveniji jeseni zgodil bankrot, ker je večji del letošnjih obveznosti zapadel v začetku leta, ko so zapadle v izplačilo določene obveznice.

"Ob tem ne pozabimo, da je država pomemben deponent v bankah, čeprav ta denar izvira iz zadolžitve. Če vem, da imate vi v banki depozite, meni pa sporočite, da ne morete poravnati svojih obveznosti, bom kot upnik vedel, kaj mi je storiti," je izpostavil v intervjuju za prilogo Večera V soboto.

Še imamo možnosti

Arhar bi naredil vse, da ne bi prišlo do tega, ko bi morala država Bruselj zaprositi finančno pomoč. Prepričan je, da imamo možnost za prave korake, ker se moramo zavedati, da tovrstna odvisnost jemlje svobodo.

"Nekaj podobnega so stand-by aranžmaji Mednarodnega denarnega sklada, ki predpišejo določen nabor ukrepov in tempo," je pojasnil. Ko pride država v to situacijo, državljanom po njegovi oceni ni dobro, obenem se zapirajo vrata zasebnega kapitala.

Glede na stopnjo zadolžitve države je za Arharja večja kredibilnost in najboljši signal za trge, da "pokažemo, da smo sposobni spremeniti rezultate gospodarjenja postopoma, kakor smo jih tudi poslabšali, in da je to tista pot, ki vodi k realnim pričakovanjem, da bo naš deficit manjši, a da bomo kljub temu generirali gospodarsko rast, saj vemo, da imajo stroški svoje omejitve, pa naj gre za državo ali za podjetje".

Varčevanje v kombinaciji z rastjo in pozitivnim trendom je zanj najpomembnejše. A ta trenutek tega ni, ker je država z varčevanjem, torej z umikom s trga, z zmanjšanjem povpraševanja negativno vplivala na rast. "Zato moramo vedno iskati modus vivendi, kako z drugimi načini, ne samo s kreditom vplivati na investicije," je poudaril.

Najti moramo prave ljudi, ki znajo opravljati posel

Glede sanacije bank je pojasnil, da je za kakršenkoli model sanacije pomembno, da "najdemo prave ljudi, ki znajo opravljati ta posel".

Tudi za ustanovitev slabe banke po njegovem mnenju še ni prepozno. "To je ena od opcij, ne glede na to, kako prenos slabih terjatev imenujemo: ali agencija za sanacijo bank ali sklad za finančno stabilnost (kot na Danskem ali v Grčiji)," je dejal.

Komentarjev 4
  • Tupamaros 13:39 06.avgust 2012.

    Pred Slovenijo je neusmiljeno poatavljeno ogledalo. Zblaznela bo Slovenija skupaj s svojimi debilnimi "belimi ovratniki" morala spoznati, da je iger konec. Nemško-francoski vlak je odpeljal in ostalo je le še lovljenje grškega. Pa še njega bomo zamudili. Navaden državljan in ...prikaži večin davkoplačevalec nikoli osebno ni bil samostojen in suveren. Zato mu je tudi vseeno ko bo Slovenija izgubila samostojnost in suverenost. Všeč nam bo, ko bodo predvsem gospodje v belih ovratnikih izgubili.LPTupamaros

  • Mr.Bean 13:14 04.avgust 2012.

    ... "ne bomo bankrotirali"...... HA...HA...HA...to so do zadnjega govorili tudi grki, španci.....

  • erikkk 11:25 04.avgust 2012.

    To mislim na bogataše ...