Slovenija
34 ogledov

Arhiv: dokument SDS je sestavljen

Žurnal24 main
Dokument, ki ga hranijo v Arhivu Slovenije, je drugačen od tistega, ki ga je predstavila SDS. Janša: v arhivu ni samo to, kar je danes objavil njegov direktor.
Predsednik države Danilo Turk pričakuje, da bodo glede ponarejanja dokumenotv v primeru ugotovljenih protipravnosti ukrepali pristojni organi. "Zadnji zapis Janeza Janše lahko označimo kot beg pred resnico v ponarejanja in podtikanja," je dejal."V svojem dolgem zapisu ni uspel odgovoriti na preprosto vprašanje, ali so očitki o ponarejanju dokumentov, ki jih je SDS objavila na svoji spletni strani, resnični."

"Dokument, ki ga je, kot enoten dokument, objavila SDS na spletni strani, je sestavljen iz delov različnih dokumentov," so zapisali na spletni strani, kjer so obenem objavili izvirne dokumente.

Obenem so zapisali, da gradivo fonda, iz katerega so objavljeni dokumenti po veljavni arhivski zakonodaji javno dostopno in tudi ni predmet nedavno sprejete (a še neveljavne) sporne novele arhivskega zakona.

SDS je po pisanju Dela deset strani prekopiral iz dokumenta, ki ga je leta 1979 prejel Türkov predhodnik na mestu predsednika manjšinske komisije Jože Hartman. Na petih straneh dokumenta, ki ga je prejel Türk, je poročilo dunajskega veleposlaništva o sojenju storilcema bombnega napada iz junija 1980, na začetku pa spremni dopis s seznamom prejemnikov. Vse to po pisanju časnika dokazuje, da o velikovškem napadu ni bil neposredno obveščen Türk, pač pa njegov predhodnik Hartman.

SDS: Arhiv RS je na laž postavil Türka
"V Arhivu Slovenije ni samo to, kar je danes objavil direktor arhiva na spletni strani, ampak je v škatlah iz arhiva nekdanje SZDL tudi mnogo kopij istih dokumentov in veliko prilog raznih dokumentov," je na očitke, da je dokument, objavljen na spletni strani SDS sestavljen iz treh delov, za Svet na Kanalu A povedal prvak stranke Janez Janša.

Na vprašanje voditeljice oddaje, ali so dokumente objavili na spletni strani v celoti ali so jih sestavili pa je dejal: "Na naši spletni strani smo objavili samo nekaj dokumentov, poleg teh jih je je še mnogo." Na vprašanje, zakaj niso objavili vsega, je odgovoril: "Morda jih še bomo ali pa jih bomo prihranili za kakšno sodno obravnavo."

Iz SDS pa so v odzivu na današnjo objavo na spletni strani arhiva zapisali, da je Arhiv RS na laž postavil Türka. "Dokumenti dokazujejo, da je bil tako kot njegov predhodnik Hartman obveščan s strani ambasade o sojenju atentatorjema, torej je o zadevi vedel veliko več, kot so pisali mediji."

Janša je pred tem na spletni strani stranke zapisal: "Takšno bebasto sprevračanje si lahko privošči samo medij, ki ni zavezan niti resnici niti bralcem, temveč zgolj režimu." Poročanje slovenskih medijev o Velikovcu je primerjal s poročanjem državnih medijev v Egiptu ali Tuniziji. "Podobnost ravnanj režimov, tako ali drugače obremenjenih s totalitarno preteklostjo ali sedanjostjo, ni zgolj naključna," je zapisal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.