Slovenija
2499 ogledov

Notar kljubuje: Arhiv imel v skladišču, predal ga je kar na tovornjaku

Notarska pisarna Jožeta Sikoška
1/2
Žurnal24 main
"Takšno ravnanje je milo rečeno nenavadno in v nasprotju z zakonom," je dejala šefica notarske zbornice.

Razrešeni notar Jože Sikošek, ki je imel prostore na Bravničarjevi ulici, je Notarski zbornici Slovenije arhiv predal kar v enem izmed skladišč na Litostrojski cesti.

Po besedah predsednice zbornice Sonje Kralj gradivo pri tem ni bilo ustrezno hranjeno. "Takšno ravnanje je milo rečeno nenavadno in v nasprotju z zakonom o notariatu," je dejala.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Kraljeva, jih je Sikošek 7. avgusta zvečer obvestil, da je odločba ministrstva za pravosodje o njegovi razrešitvi postala dokončna in da jim bo naslednji dan zjutraj izročil arhiv z zadevami, ki jih je obravnaval. Obvestil jih je tudi, da je odpovedal najem notarskih prostorov v Ljubljani, da je arhiv na tovornjakih in da jim bo na ta način tudi predan.

Tričlanska komisija zbornice je z uradnim prevzemom arhiva začela 9. avgusta zjutraj, ko je od ministrstva tudi sama prejela uradno potrditev o dokončnosti notarjeve razrešitve. Začetne formalnosti so opravili v prostorih zbornice, pri tem pa jih je Sikošek obvestil, da se arhiv nahaja v enem izmed skladišč na Litostrojski cesti.

Po besedah Kraljeve so želeli najprej narediti natančen popis, vendar je Sikošek pojasnil, da je vse gradivo že v kartonskih škatlah, pri čemer ni želel pojasniti, kaj je v posamezni škatli. Ker gradivo v omenjenem skladišču ni bilo primerno hranjeno in so ga želeli čim prej prepeljati v varovane prostore, so se v zbornici odločili, da bodo popis izvedli naknadno. Vseh 599 škatel so nato z dvema kombijema in dvema tovornjakoma prepeljali v prostore Mikrografije v Novo mesto, s katero ima zbornica sklenjeno pogodbo o hranjenju arhivov.

Kot je pojasnila predsednica notarske zbornice, do takšnega prevzemanja notarskega arhiva do zdaj ni prišlo še nikoli, saj so gradivo vedno prevzeli v sami notarski pisarni, kjer je bilo tudi primerno varovano. "Nihče ne more razumeti, da je bilo ravnanje notarja takšno, kot je bilo," je dejala. Ali je bilo Sikoškovo ravnanje tudi nezakonito, Kraljeva trenutno ne more oceniti, prepričana pa je, da bo do določenih "konsekvenc" prišlo. Sicer je priznala, da zakonodaja povsem natančnih postopkov prevzema notarskega arhiva ne določa.

Notarska pisarna Jožeta Sikoška | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na vprašanje, ali je mogoče, da se je katera od zadev zaradi neprimernega hranjenja izgubila, in če se je, ali bo to mogoče odkriti, Kraljeva odgovarja, da nobena taka stvar ne more ostati neodkrita. Kot je dejala, razpolagajo z elektronskimi vpisniki, iz katerih bodo ugotovili, katere vse zadeve je obravnaval notar, v primeru, da česa v vpisnikih ni, pa je prepričana, da jih bodo na to opozorile stranke.

Podjetje Griffin, ki je skrbelo za hrambo dokumentacije notarja Sikoška, se je na poročanje odzvalo z naslednjim prikazom nasprotnih dejstev. 

Od notarja so po besedah Kraljeve sicer prevzeli vse elektronske vpisnike, ki so jih že prenesli na prevzemnika arhiva, to je notarja Jerneja Jeromna, na slednjega so prenesli tudi Sikoškov fiduciarni račun z vsemi pologi ter preusmerili vročanje sklepov, povezanih z zemljiškoknjižnimi in registrskimi zadevami.

Kako bodo ravnali naprej, se bodo po besedah Kraljeve odločali sproti. Listine, ki so jih prevzeli, bo imel v hrambi notar Jeromen, ki bo tudi reševal še odprte zadeve, del teh pa bodo verjetno prevzeli tudi drugi notarji - Irena Florjančič Cirman, Uroš Kos, Nada Kumer, Bojan Podgoršek in Magda Poljšak Derganc, za katere pa mora zbornica še dobiti soglasje ministrstva.

S strankami, ki imajo pri notarju še odprte postopke, nameravajo komunicirati sproti in jih tudi redno obveščati o tem, kako je z njihovo zadevo, se pa lahko s svojimi vprašanji ali urgencami tudi same obrnejo na notarsko zbornico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dragec 11:15 14.avgust 2018.

    JANŠIST

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 17:05 13.avgust 2018.

    Od janšistične bande ne moreš pričakovati, da bodo naredili kaj zakonitega, razen če si niso zakonv spisali sami zase!

  • Avatar Leon
    Leon 16:23 13.avgust 2018.

    "Takšno ravnanje je milo rečeno nenavadno in v nasprotju z zakonom o notariatu," je dejala gospa predsednica notarske zbornice ? Gospa takšno dejanje je proti vsem pravilom pravne države in je zgodba o kastah ,ki obvladujejo slovensko pravosodje ali KRIVOSODJE ...prikaži več poimenovano .Zatiskanje oči ničesar ne spremeni samo poveča družbeno politični kaos v državi .