Slovenija
62 ogledov

Arnež rešil nogi Tržačanki

Avalon Avalonwellness.it
Po eksploziji v centru dobrega počutja. V več kot štiriurni operaciji pod vodstvom Zorana Arneža šest kirurgov operiralo hkrati.

Stik spojin. V prilljubljenem centru dobrega počutja Avalon v Briščikih pri Trstu se je minulo sredo zgodila huda nesreča, v kateri je bilo ranjenih 12 oseb; ena, v centru zaposlena 37-letna vaditeljica plavanja, je bila poškodovana najhuje, saj so medtem, ko je sedela na robu bazena, vanjo priletela vrata, ki jih je s tečajev odtrgala eksplozija. V petkovi operaciji, ki jo je vodil slovenski kirurg Zoran Arnež, ta od leta 2007 vodi oddelek za plastično kirurgijo v tržaški bolnišnici Catinara, so ji rešili obe nogi.

“Taki posegi, ko lahko s prenosom tkiva rešimo poškodovani organ, so sicer praksa, a ne v Trstu. V ljubljanskem urgentnem centru smo jih opravili veliko. Šlo je za tipično poškodbo, ki prizadene več sistemov, za kombinacijo hudih udarcev, ki jih je po eksploziji dobila pacientka ter za inhalacijsko poškodbo, ki je prizadela pljuča. Če ne bo zapletov, obstaja možnost, da bo spet normalno hodila,” je po petkovi operaciji povedal za Primorski dnevnik doktor Arnež, sicer nekdanji strokovni direktor ljubljanskega Kliničnega centra.

Zoran Arnež je žrtev nacionalizma, ocenjuje dekan tržaške medicinske fakultete.  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Šest kirurgov, nekaj jih je Arnež poklical z dopusta, je operiralo, dve ekipi sta delali hkrati na obeh nogah poškodovanke. Lastnika centra, 58-letni notar in 50-letni zobozdravnik ter 46-letni tržaški podjetnik, odgovoren za vzdrževanje tehničnih prostorov (v centru je bil v sredo zjutraj in tudi dve uri pred eksplozijo), v katerih je prišlo do eksplozije, so že dobili vabilo na zaslišanje; šlo naj bi za sum nenamerne povzročitve nesreče in telesnih poškodb.

Eksplozijo je povzročila reakcija ob stiku med kemijskima spojinama natrijevim hipokloritom in kislino pH minus, ki jo uporabljajo za zniževanje pH vrednosti v bazenski vodi. Eden od tržaških gasilcev je po nesreči dejal, da v v 29 letih še ni videl česa podobnega. V skladišču sta bili tekočini vsaka v svojem plastičnem zaboju, običajno tečeta po ločenih ceveh do vode, v kateri se lahko brez nevarnosti pomešata. Kako je do stika prišlo, še preiskujejo.

Komentarjev 1
  • Lavdan 19:45 07.junij 2012.

    In kje je gospod Arnež študiral in katera država je njegov študij plačala.