Slovenija
6542 ogledov

Aronija, zgodba o uspehu Dolenjca Roberta Strniše

Robert Strniša Osebni arhiv
Aronija, čudežna jagoda. Aronijin sok je med strokovnjaki poznan kot najmočnejše doslej poznano antioksidacijsko sredstvo v naravi. Aronija je lahko zelo uspešna pri upočasnjevanju procesa staranja in ima antiseptično delovanje. V Slovenijo jo je ponesel Dolenjec Robert Strniša, njegova zgodba z aronijo je neverjetna zgodba o uspehu.

Z lastnimi plantažami Robert Strniša oz. njegovo podjetje  z blagovno znamko Aronija Slovenija med prvimi v naši državi dokazuje, da je naše podnebje za aronijo, ta zdravilni čudež narave, idealno. Začetki seveda niso bili lahki; Strniša je pred zgodbo z aronijo deloval v lesarstvu, skrbel je predvsem za ameriški trg. “Ko je začela propadati slovenska lesna industrija, ki mi je prej dajala kruh, sem osebno izgubil precej denarja, začutil sem, da je panoga v takšnih obsegih, kot jih je potreboval ameriški trg, s katerim sem delal, v zatonu. Moral sem se preusmeriti in se praktično čez noč pred sedmimi leti odločil udeležiti se sejma zdrave hrane v Washingtonu v ZDA. Tam so mi indijanci povedali za aronijo, za katero sem slišal prvič v življenju,” se spominja Strniša po rodu iz Dolenjskih Toplic, ki danes živi in dela v Novem mestu.

Na poti domov je preko spleta začel brskati za to čudežno jagodo in brskalnik ga je pripeljal do prof. dr. Christa Kratchanova v Bolgariji, ki je danes star krepko čez 80 let; na univerzi za medicino že preko 30 let preučuje zdarvilne učinke aronije. Nanj se je Strniša obrnil preko telefona in se mu najavil na obisk. Takorekoč na vrat na nos je opravil 1.200 kilometrov v eno smer in se pred njim pojavil s stavkom, da ga zanima aronija.

Pot v Bolgarijo sem opravil kar petkrat. Pokazal mi je kakih 300 fasciklov, v katerih je imel zbrane raziskave o njenih zdravilnih učinkih in povedal, da med drugim iz aronije lahko stisnem sok. Najel sem zapuščene plantaže aronije v Bolgariji in se v bližnji tovarni dogovoril za stiskanje jagod aronije. Naredili smo kakih tri tisoč litrov, vse je hitro pošlo. Na bolgarskem trgu!

Inšpekcijsko poleno pod noge

Naprej je šlo bliskovito hitro; Strniša se je povezal še s prof. Iwono Wawer, predstojnico katedre za organsko kemijsko univerze za medicine v Varšavi. Napisala je knjigo o aroniji in njenih zdravilnih učinkih, ki prepriča še največjega skeptika. “Vedel, čutil sem, da je to – to. V miru sem si naredil načrt, ogromno denarja usmeril v marketing, nekaj v dodatne plantaže, ki sem jih najel še na Poljskem in aronijo zasadil tudi v Sloveniji. Posekal sem vinograd v Straži, pri čemer so se čudili tudi največji kmetijski strokovnjaki. Izbral sem dizajn za izdelke, vključil obraz indijanca, in šel na slovenski trg.

Sledila je grenka tabletka v obliki inšpekcijske kazni, saj so bili na stiskanih letakih navedeni zdravilni učinki aronije. “Šlo je za prevode iz knjige omenjene profesorice, a ker Evropska unija aronije še ni registrirala kot zdravilno rastlino, jo je bilo prepovedano tržiti kot tako. Absurd, saj smo knjigo na stojnicah lahko prodajali, prevoda iz te knjige pa nismo smeli uporabiti,” izpostavi Strniša.

Ne glede na to so ljudje očitno verjeli, poraba aronije med Slovenci je rastla in raste še naprej.

Pogovarja se tudi z Japonci

Danes njegove izdelke Aronije Slovenija lahko med drugim kupimo tudi v Sanolaborju, vrtnih centrih Kalija in Hoferju, slovenski trg je pokrit. “Naš paradni produkt je 100-odstotni BIO aronijin sok, imamo kandirano aronijo, jagode suhe BIO aronije, prah aronije, džem, liker, čaje in pralineje. Razvijamo še mus BIO aronije, ki bo vseboval 76-odstotni sadni delež. Za palačinke ni boljšega,” se nasmeji Strniša.

Izjemno je zadovoljen, da je njegovemu podjetju uspelo osvestiti trg, s prodajo je nadvse zadovoljen, utira že poti v tujino. “Med drugim se pogovarjam z Japonci, ki, po mojem mnenju, nujno potrebujejo aronijo. Ta namreč nase veže radioaktivne snovi, ki jih nato organizem odvaja. Kontaktirajo me tudi Španci in Portugalci, poslovne vezi z eno od najlepših prijateljskih zgodb skupaj z odvetnikom Samotom Sanzinom širim v Italijo.” Plantaže ima v Bolgariji, na Poljskem in v Sloveniji, je del največjega združenja pridelovalcev aronije na svetu, posadil jo je tudi na vznožju vulkana na Kanarskih otokih, kamor hodi z ženo in otrokoma na počitnice. Zanimivo je, da na tem območju ni zrastla nobena rastlina pred njo.

Zdravilni učinki aronije

Aronijin sok je med strokovnjaki poznan kot najmočnejše doslej poznano antioksidacijsko sredstvo v naravi. To izhaja iz dejstva, da vsebuje zelo velike količine tanina, biofenola (lahko pospešuje celjenje ran, uravnava krvni pritisk, vpliva na večjo elastičnost ožilja, odstranjuje strupene snovi iz telesa) in flavonida, še posebej pa k veliki zdravilni učinkovitosti prispeva njena vsebnost antocianinov, ki jih ima aronija največ izmed vseh do sedaj poznanih sadnih vrst.

Izredno učinkovito preprečuje bakterijske in virusne infekcije, kot so prehladi in gripe, saj je vsebnost vitamina C v aroniji do desetkrat večja kot v agrumih. Izjemno priporočljivo je pitje aronijinega soka in čaja preventivno, saj lahko zmanjšuje tveganje pred pojavljanjem številnih (kroničnih) bolezni, še posebej dobra preventiva je lahko pred najtežjimi boleznimi jeter in drugih organov prebavil in sečil, karcinom debelega črevesa, neaktivnimi jetri, boleznimi srca in ožilja, prebavnimi težavami, čirom in vnetjem oči. Redno uživanje aronije lahko izboljšuje vid in preprečuje nastanek sive mrene ter ščiti oči pred UV žarki.

Zelo dobro lahko uravnava hormonski sistem, zato se uživanje 100-odstotnega soka priproča vsem s težavami ščitnice. Za zdravje pozitivnih učinkov aronije je še veliko več, podrobnejše predstavitve preberite na tej povezavi.

barbara.barbic@zurnal24.si

 
Komentarjev 29
  • kapibara 09:34 05.september 2016.

    Strup prodajaš.. ?? daj povej kaj več.. !! Vodo za škorpije "pa kupuješ"..

  • primoz.g 22:39 04.september 2016.

    jebaj se, prodajaj svoje znanje in uspeh ter pumpaj svoj balonček v tujini kjer kakor pravijo je podjetje uspešno, we don't care about like fart in the wint, and that is our privilege, so get the f out ands stay ...prikaži večay there, with story of success, when people dont have enough money even to pay a bill's and food from month to month. Get the hell out and be success there.

  • Ludvik Miholic 21:30 04.september 2016.

    SLOVENCI SVOJIMI INSPEKTORJI BI SAMO KAZNILI INVSAKO DEJANJE BI STRLI KOT SO ZLOMILI TADGONCANA KATERI JE HOTEL OTPRT PIVOVARNO IN AVSTRIJCI SO GA SPREJELI Z ODPRTIMI ROKAMI NAM NEPOSTANE NIC DRUGACE KOR DA SE PRIKLUCIMO K AVSTRIJI TAM VSAJ DOBIMO DELO IN KRUH