Slovenija
22902 ogledov

Pozor: Pritisnil bo polarni mraz do -15 °C, v teh krajih bo najhuje

Mraz, zima in termometer Profimedia
Prihaja izrazita ohladitev, najhladneje bo v soboto.

Po deževni sredi je noč ponekod prinesla tudi sneg. Dež se je na severovzhodu države že včeraj zvečer spremenil v sneg in se ponekod oprijemal cestišča. Po podatkih agencije za okolje je v zadnjih 12 urah na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru zapadlo dva centimetra snega. 

Takšno je stanje na območju mejnega prehoda Radelj, na severu države. 🌨️ Tudi ponekod v Podravju, Slovenskih Goricah in v Prekmurju močno sneži. Kakšno je stanje pri vas? Hvala Borut Ternik za video in poročanje. 👍

Posted by Neurje.si on Wednesday, February 10, 2021

Snežne plohe se lahko lokalno pojavljajo tudi še danes dopoldne. 

Agencija za okolje opozarja tudi na veliko nevarnost snežnih plazov predvsem v visokogorju Julijskih Alp. 

Prihaja vremenski preobrat

Obdobje nadpovprečno toplega in vlažnega vremena se zaključuje. Četrtek namreč prinaša izrazit vremenski preobrat. "Dosegla nas bo polarna, ob koncu tedna pa celo arktična zračna masa. Ta ni znana samo po mrzlem vremenu, ampak tudi po nizki vlažnosti zraka," pravijo na agenciji za okolje. 

Dnevi, ki prihajajo, bodo precej sončni. "Ob suhi in sveži snežni odeji bi bile temperature tudi za 10 °C nižje, kot bodo sicer. Po nižinah bo jutranja temperatura okoli -10 °C, bistveno hladneje pa bo v mraziščih s snežno odejo," napovedujejo na agenciji za okolje. "Najhladnejša zračna masa nas bo dosegla v soboto, ko bo okoli -16 °C, potem pa se bo postopno otoplilo. Po nižinah bo nastal temperaturni obrat." 

Vremenski portal ciklon. si, prav tako napoveduje zelo mrzlo sobotno jutro, "ko bo večinoma pod -10 °C, v mraziščih globoko pod -20 °C. Kakšen rekordni dosežek sicer ne bo, saj ne bodo idealni pogoji za ohlajanje. Vseeno bi moralo iti na Mrzli Komni med -35 °C  in -40 °C." 

Kot kaže se bo hladno vreme nadaljevalo tudi v drugi polovici meseca. "Izračuni za zadnjo dekado v februarju ne kažejo toplejšega vremena, ob ugodnih postavitvah bi lahko dobili tudi po nižinah osrednje Slovenije snežno pošiljko," napovedujejo.

Po nekaterih delih Evrope je zapadlo ogromno snega. Na Nizozemskem so po 10 letih spet videli sneg. To velja tudi za...

Posted by ciklon.si /srednjeročna napoved on Wednesday, February 10, 2021

Pred nami jasni in hladni dnevi

Čez dan se bo od severozahoda postopno jasnilo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem do 10 °C. 

V petek bo pretežno jasno, sredi dneva se bo ponekod prehodno oblačnost povečala. Burja na Primorskem bo prehodno nekoliko oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -14 do -6, v krajih z burjo okoli -2, najvišje dnevne od -6 do 0, na Primorskem okoli 4 °C.

V prihodnjem tednu se bo nad Evropo zadrževalo območje visokega zračnega tlaka. Za zdaj kaže, da bo prevladovalo suho in mrzlo vreme s precej sonca, pravijo na agenciji za okolje. 

dolgoročna napoved | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • peter7 09:54 11.februar 2021.

    Ker se obeta lepo vreme, bi bilo prav, da starši svoje otroke ne izpostavljajo mrazu, ki bo še bolj izrazit v višjih legah ...