Slovenija
22261 ogledov

Arso izdal oranžni alarm

Arso
Od četrtka do vključno ponedeljka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Najvišje dnevne temperature bodo danes dd 29 do 33 stopinj Celzija. V petek in soboto se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme, tudi v nedeljo bo še sončno in vroče, se glasi vremenska napoved. Arso je zato izdal oranžno opozorilo, ki bo do vključno nedelje v veljavi za skoraj vso državo. 

 | Avtor: Arso Arso

"Vremenske razmere so lahko nevarne. Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto.  Gmotna škoda in žrtve so možne," pomeni oranžno opozorilo. 

Vse dni so sicer mogoče tudi posamezne vročinske nevihte. 

Nevarnost požarov 

Uprava za zaščito in reševanje opozarja, da se zaradi suhega in vročega vremena predvsem v južni polovici države povečuje možnost nastanka požarov v naravnem okolju, zato svetujejo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Stanje bo trajalo do prvih obilnejših padavin in znižanja temperatur, predvidoma do začetka prihodnjega tedna.

Zelo velika verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je po podatkih agencije za okolje (Arso) na območju Bele krajine, Brkinov, Dolenjske, Kočevskega, Obale, Pomurja, Spodnjega Posavja in Zgornjesavskega.

Pri uporabi ognja v naravnem okolju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja, še svetuje uprava za zaščito in reševanje. Prav tako ob vetru kurjenje ni dovoljeno oz. je treba z njim prenehati. Prepovedano je kurjenje odpadkov in vsakršno požiganje ter odmetavanje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 13:19 19.julij 2017.

    Seveda, bolje je izdati opozorila, kot pa se morebiti izgovarjati zakaj jih ni bilo. Po drugi strani se pa človek vpraša, če ni to zavajanje javnosti, kot se je že večkrat izkazalo, razen v nekaterih krajih kjer so bile res nevihte.