Slovenija
73667 ogledov

Arso izdal oranžno opozorilo, tako se bodo gibale nevihte

Nevihta v avtu
1/2
Profimedias
Za večji del države je razglašen oranžni alarm.

Pred nam je še pretežno jasno dopoldne, a bomo tekom dneva že lahko spremljali nastajanje kopaste oblačnosti. Iz te se bodo popoldne v notranjosti državi razvile plohe in nevihte. Po podatkih Agencije RS za okolje je ob večjih nevihtnih celicah severno od Dravograda možen pojav toče, močnih sunkov vetra in nalivov. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Nevihte se sicer gibljejo v smeri proti jugu.

Agencija za okolje je za večino države za danes popoldne in zvečer razglasila oranžni alarm zaradi možnih močnejših neviht s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo. 

Kot navaja ARSO, je treba ob razglasitvi oranžnega alarma v času neviht "počakati na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi". 

vreme | Avtor: Arso Arso

Možni močnejši nalivi, sunki vetra in toča

"Popoldan bodo predvsem v pasu od Alp do hrvaške meje, ter v severovzhodni Sloveniji krajevno možne tudi močnejše nevihte. Nevihte bodo imele za razvoj na voljo 500 – 1200 J/kg razpoložljive potencialne konvektivne energije. V kombinaciji z visokimi temperaturami zraka in dokaj ugodnimi vetrovnimi pogoji bodo, ob bolje razvitih nevihtnih celicah možni močnejši nalivi, silovitejši sunki nevihtnega piša in toča. Toča glede izračune modelov ne bo dosegala večjih dimenzij, lahko pa lokalno pade večja količina manjše toče," napoveduje vremenski portal Neurje.si. Možno je, da se predvsem na Štarjerskem in v Prekmurju pojavijo močnejši sunki nevihtnega piša. Možen je tudi lokalen vetrolom, ob močnih nalivih pa lahko hitro porastejo hudourniški vodotoki. 

vreme | Avtor: Neurje.si Neurje.si

Gibanje padavin lahko spremljate na tej povezavi. 

Kako kaže v prihodnjih dneh?

Jutri bo delno jasno, predvsem na vzhodu bo še kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature se bodo gibale med 11 in 18 stopinjami Celzija, najvišje dnevne od 24 do 28 stopinj Celzija, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. 

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in vroče. Od nedelje do srede kaže na sončno in vroče poletno vreme. V torek in sredo se bo verjetnost vročinskih neviht povečala, še bolj nestanovitno vreme pa lahko kot kaže pričakujemo v četrtek, ko se bo tudi osvežilo. Od ponedeljka do srede lahko pričakujemo, da se bodo temperature po večini države dvignile nad 30 stopinj Celzija. 

vreme | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • zdrej 20:03 16.junij 2022.

    Dragi Žurnal!!! Nehajte s temi ami članki o alarmih! Namreč, ko napišete tak članek, znižujete občutljivost ljudi na take informacije. In vsak tak članek je sranje, ki dela škodo na tem nivoju. Ti alarmi so zgolj stopnje ocene napovedi, ki ...prikaži več se ponavadi sploh ne uresničijo.

  • Tara_Farrell 16:03 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦