Slovenija
69 ogledov

Arso izdal rdeči alarm

Toča v Ribnici
1/8
bralka
Nevihte so se sprehodile skozi večji del države. Ponekod padala toča. Podrta so bila drevesa, nekateri ostali brez električne energije.

Agencija RS za okolje je izdala rdeči alarm za območje Kočevskega in Notranjsko. Možni bodo zlasti močnejši sunki vetra in toča. Močne nevihte bodo možne predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

Močnejši nalivi so zajeli tudi Dolenjsko in Štajersko, kjer so zabeležili tudi izpade elektrike. Na večjem območju Dolenjske je padala toča. V kraju Slepšek pri Mokronogu je toča razbila streho gospodarskega objekta.

Neurja so se naposled preselila nad Pomurje. Iz občin Šalovci in Gornji Petrovci poročajo o toči v velikosti oreha. V slednji je toča padala tudi po pol ure, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Gasilci so imeli veliko dela tudi s podrtimi drevesi, ponekod so morali  iz objektov črpati meteorno vodo.

Slaba vidljivost

Bralka nam je nekaj po 15. uri sporočila, da v Ribnici padala za oreh velika toča.

Drugo bralko je toča in močno neurje ujelo med tem, ko se je vozila po ljubljanski obvoznici. "Ljudje so se znova ustavljali pod nadvozi. Nismo videli niti tri metre pred seboj," je dejala. 

Ustavljanje pod nadvozi je izjemno nevarno, zato tega nikar ne počnite. Policija je sicer zaradi napovedanega slabega vremena pozvala, da raje ostanite doma.

Šlo naj bi za udar strele

V Elektru-Slovenija sicer niso zaznali večjih težav z izpadi elektrike, ko je neurje prešlo ljubljansko kotlino. Več dela so imeli gasilci - Pod Golovcem je zagorela hiša, gorelo pa naj bi tudi na Vrhovcih.

Kot so sporočili s PU Ljubljana je stanovanjska hiša na Poti na Golovec po prvih informacijah zagorela zaradi udara strele. Gasilci so požar okoli 17. ure uspeli pogasiti. "Prve ugotovitve kažejo, da je v požaru nastalo za nekaj deset tisoč evrov škode. Po do sedaj znanih podatkih poškodovan ni nihče," so še sporočili s PU Ljubljana.
 

Nekaj dežja že dopoldan

Dežurni meteorolog Andrej Velkavrh nam je povedal, da se je zjutraj že vzpostavil pas ploh in neviht od Krškega polja proti Koroški in ponekod na Primorskem.

Naslednji dež v torek

Slovenski meteorologi ne pričakujejo neurij, kot smo jim bili priča v Nemčiji. Fronta, ki je tam povzročila pravo razdejanje, se je pomaknila proti vzhodu. "Ne izključujemo možnosti, da bodo kje močnejše nevihte, vreme bomo spremljali in se bomo čez dan odločili, ali bomo sprožili rdeči alarm," je pojasnil Velkavrh. Nevarnost toče po njegovih besedah sicer obstaja, a ni velika. Za rdeči alarm so se odločili za področje kočevsekga in Notranjsko.

Glavnina padavin bo sicer padla ponoči, naslednji dež pa lahko spet pričakujemo v torek. V prihodnjem tednu naj bi dnevna temperatura po trenutnih izračunih Arsa ostala pod 30 stopinjami Celzija.

Leto temperaturnih rekordov

Lokalne temperaturne rekorde je v tem vročinskem valu, ki je že tretji to poletje, doseglo več mest po državi. Največ jih je padlo v soboto in četrtek, ko je bil tudi najbolj vroč dan, odkar se v Sloveniji meri temperaturo.

V Cerkljah ob Krki se je tako živo srebro povzpelo na 40,8 stopinje Celzija, s čimer je bila presežena najvišja doslej izmerjena temperatura v Sloveniji. Dosedanja rekordna temperatura je bila 40,6 stopinje Celzija, izmerjena pa je bila v Črnomlju 5. julija 1950. Rekordi so padli še v šestih krajih, tudi v Ljubljani, kjer so izmerili 40,2 stopinje Celzija.

Temperaturni rekordi so bili izmerjeni še v Mariboru, kjer se je živo srebro povzpelo do 39,6 stopinje Celzija), v Celju, kjer se je ustavilo pri 39,7 stopinje, Kočevju, kjer je termometer pokazal 37,9 stopinje, Lescah, kjer se je segrelo do 36,4 stopinje, Postojni, kjer je bilo največ 36,5 stopinje, in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo na 38,1 stopinje Celzija.

Pri vas že dežuje? Sporočajte nam, kakšno je vreme pri vas, prek spodnjega obrazca pa nam pošljite fotografije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.