Slovenija
1189 ogledov

Arso: Napovedi je treba spremljati pogosteje

dež luža cesta avto
Agencija za okolje priporoča, da v teh dneh vremenske napovedi spremljate pogosteje kot po navadi.

"Na večdnevni časovni skali se višinska jedra hladnega zraka nad našimi kraji in v naši okolici vrtijo in nekoliko premikajo, že majhni premiki pa lahko občutno vplivajo na vreme pri nas. Zato se napoved lahko zelo velikokrat spreminja že za nekaj dni vnaprej. Napovedi je treba spremljati pogosteje in obenem pogosteje spremljati tudi trenutno situacijo na radarski sliki padavin," pojasnjujejo na agenciji. 

Po tem, ko je bilo konec marca suho, je april postregel s padavinami. V minulih dneh je bilo nestanovitno in spremenljivo vreme, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. 

"Že pogled na radarsko sliko v teh dneh kaže na zelo pestro dogajanje, po Sloveniji skorajda naključno nastajajo plohe, se krepijo in slabijo brez pravega vzorca. Vzrok njihovega nastanka ni vremenska fronta, ampak so višinska jedra hladnega zraka, ki običajno več dni 'tavajo' nad našimi kraji in v okolici," pravijo na Arso.

Zaradi tako nestanovitnih razmer je težko točno določiti kraj in čas nastanka padavin. Lažje je včasih določiti območja, na katerih je verjetnost za padavine večja.

Junij bolj moker kot april

Čeprav radi govorimo o muhastem in deževnem aprilu, pa po podatkih agencije za okolje april spada med manj namočene mesece, saj je v povprečju 4. najbolj suh mesec v letu. Povprečna količina padavin znaša med 50 in 120 milimetri, je pa relativno visoko število dni s padavinami nad 1 milimetrom. V povprečju je takšnih od 8 do 12. Največ dni z več kakor 1 milimetrom dežja pa je običajno v juniju. 

Sonce aprila že precej pridobi na moči, zato prihaja do razlik v temperaturi pri tleh in v višinah, kar pomeni, da je ozračje pogosto nestabilno. Posledično lahko nastajajo plohe in tudi nevihte. In prav hitre spremembe znotraj dneva so značilne za april.

Brez dežnika nikamor

V prihodnjih dneh nas tako čaka spremenljivo vreme, večinoma oblačno s krajevnimi padavinami tudi plohami. V soboto naj bi bilo vreme bolj stabilno in brez padavin. Od nedelje do torka bo verjetnost za plohe majhna. Temperature naj bi se čez dan gibale do 15 stopinj Celzija. 

vreme napoved | Avtor: prtscr Meteo.si prtscr Meteo.si

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:52 08.april 2019.

    Res je ! Predvsem tistih oddaljenih od LJ !