Slovenija
7376 ogledov

Arso napoveduje sneg do nižin

Sneg
Sneženje se ob močnejših padavinah lahko spusti do nižin.

Po pomladnih temperaturah smo se danes zbudili v najhladnejše jutro v tem tednu. "V sveže zasneženih mraziščih južne Slovenije se je ponoči močno ohladilo," pišejo pri Agenciji za okolje. V Novi vasi na Blokah in Babnem polju so izmerili -13,6 oziroma -12,9 stopinj Celzija.

A precej hladneje je bilo na današnji dan leta 1976, ko so na Babnem Polju izmerili  -30,4, v Novi vasi na Blokah -28,3 in v Celju -23,4 stopinj Celzija.

Vremenoslovci napovedujejo za danes pretežno jasno vreme. "Predvsem v severni Sloveniji bo zapihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne oslabel," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Goriškem do 14 stopinj Celzija."

V sredo popoldne padavine

Jutri se bo postopno pooblačilo, popoldne se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile nad večji del države. "Meja sneženja bo večinoma nad okoli 500 m nadmorske višine, ob močnejših padavinah pa se lahko spusti do nižin," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 2, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 13 stopinj Celzija."

V četrtek zjutraj se bo zjasnilo. "Popoldne bo spremenljivo oblačno s kakšno kratkotrajno ploho," pišejo pri Agenciji za okolje. 

V petek zjutraj in dopoldne bo pretežno oblačno, na severu lahko pade kakšna kaplja dežja. Popoldne se bo deloma razjasnilo.

Z vetrom priteka suh in hladen zrak

"Ciklon z vremensko fronto se je pomaknil nad južni Balkan," razlagajo pri Arsu. "Nad Alpe se je od zahoda razširilo območje visokega zračnega tlaka. Z vetrom severnih smeri k nam priteka suh in nekoliko hladnejši zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V petek bomo pod vplivom tople fronte. "V soboto se bo k nam prehodno razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v nedeljo začelo slabeti," napovedujejo pri Arsu. "Nad naše kraje bo spet začel dotekati toplejši zrak. V začetku prihodnjega tedna obstaja večja verjetnost, da nad severnim Sredozemljem nastane ciklonsko območje."

V petek bo večinoma suho vreme, manjše padavine se lahko pojavljajo na severu. "Spet se bo krepil jugozahodni veter," še pišejo pri Arsu. "V nedeljo in ponedeljek se bodo na zahodu pojavljale padavine, ki se bodo v torek verjetno razširile nad vso Slovenijo. Ohladilo se bo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.