Slovenija
8 ogledov

Arso objavil oranžni alarm zaradi vročine

Vročina - Madžarska EPA
Od jutri naprej se bo vročina še stopinjevala. Za vikend vroče predvsem v mestih, od nedelje naprej po vsej državi.

Jutranje temperature bodo po nižinah okrog 20 stopinj, dnevne pa bodo večinoma - od nedelje naprej - presegale 35 stopinj Celzija po vsej državi.

Sobota - opozorilo | Avtor: www.meteo.si www.meteo.si

Nedelja - opozorilo | Avtor: www.meteo.si www.meteo.si

 

 

 

 

 

Vročina v Franciji zahtevala 700 žrtev

Letošnji vročinski val v Franciji je zahteval že okrog 700 žrtev, sporoča njihovo ministrstvo za zdravje. Ne glede na visoko številko je ministrica Marisol Tourraine povedala, da so temperature, ki so se povzpele tudi do 40 stopinj Celzija, tokrat zahtevale manj žrtev kot običajno.

V Sloveniji Nacionalni inštitut za javno zdravje takšne podatke dobi za nazaj; za podatek, koliko smrtnih žrtev bi lahko pripisali vročini, bo potrebno še nekaj časa počakati.

V zadnjem vročinskem valu v Sloveniji 13 odstotkov višja umrljivost

Eno zadnjih izstopajoče vročih poletij smo v Evropi beležili leta 2003;  v avgustu je Evropo zajel val visokih temperatur, ki so vztrajale približno 14 dni. Po nekaterih ocenah je vročinski val tega leta v vsej Evropi zahteval več kot 40.000 dodatnih življenj.

Iz zbirke podatkov o umrlih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so analizirali dnevne podatke o številu umrlih v vročinskem valu v tistem letu. Rezultati analize so pokazali, da je v obdobju od 2. do 15. avgusta 2003 umrlo 81 prebivalcev več (95 % interval zaupanja 66-96), kot bi bilo pričakovano na podlagi podatkov iz prejšnjih let, kar predstavlja skoraj 13 odstotkov porast umrljivosti. Ugotovljene presežne smrtih v letu 2003 bi lahko bile tudi v Sloveniji - tako kot so bile drugje po Evropi - posledica vročinskega vala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.