Slovenija
30 ogledov

Arso opozarja: Močno bo narasla Krka

Poplave Arso
Zaradi taljenja snega in napovedanih padavin lahko v soboto in nedeljo pričakujemo poplavljanje reke Krke na območju redkih poplav.

Na Arsu so izdali opozorilo o povečanih pretokih rek. Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin lahko v soboto in nedeljo pričakujemo močno naraščanje reke Krke in njenih pritokov. Ta lahko v soboto, zlasti pa v nedeljo in ponedeljek poplavi na območju redkih poplav. "Napovedane padavine ne bodo močne. Krka bo poplavljala predvsem zaradi taljenja snega, ki bo povečal količino vode," nam je povedal dežurni meteorolog na Arsu Janez Markošek. "Krka bo presegla opozorilni 200 m3/s pretok danes dopoldan. Največji pretok pričakujemo v noči iz sobote na nedeljo ter v nedeljo čez dan, ko lahko Krka v Podbočju preseže pretok 350 m3/s," pa so še zapisali na Arsu.

Glavni vzrok za poplave je taljenje snega

"Jutri pričakujemo še dodatnih 15 do 20 padavin na porečju reke Krke, kar bo pospešilo taljenje snega. Tega je tam še zelo veliko. Predvidevamo, da se bo snežna odeja v porečju Krke v večini stalila v nekaj dneh, predvsem do ponedeljka in torka. To bo prispevalo k močnemu odtoku reke Krke in njenih pritokov," nam je povedal hidrolog Janez Polajnar.

Zaenkrat naj bi kazalo, da bo Krka v soboto čez dan, zlasti pa v noči na nedeljo in ponedeljek, dosegla najvišje vrednosti pretokov v spodnjem toku, in sicer do 350 m3/s. "Pri tej vodnatosti so že ogrožena tudi nekatera naselja v spodnjem toku kot so Kostanjevica, Šentjernej, Koprivnik in Škocjan. Pri tem bodo prizadete predvsem prometnice, ni pa povsem izključeno, da ne bodo ogroženi tudi stanovanjski objektui," dodaja Polajnar.

Poplavljala bo tudi Ljubljanica

Opozorilne vrednosti pretokov sta presegli tudi Ljubljanica in Vipava, vendar se njuna vodnatost počasi že umirja. Največji pretok Ljubljanice lahko pričakujemo v noči na nedeljo, poplavljala pa bo predvsem na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav.

"Druge reke po državi bodo jutri še dodatno narasle, zlasti Ljubljanica in Vipava. Tam zaenkrat pričakujemo razlivanja na običajnih mestih," je še povedal Polajnar.

Za prihodnje dni napovedana ohladitev

Danes popoldne bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno deževalo. Temperature bodo od 7 do 13, v vzhodnih krajih do 18 stopinj C.

Jutri bo oblačno, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo na višini okoli 1500 metrov. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem okoli 9, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 12 stopinj C.

"Do srede lahko tako pričakujemo nestalno vreme z občasnimi padavinami, ki pa ne bodo hujše. Počasi se bo začelo tudi ohlajati, mogoče, ni nujno, bi se lahko meja sneženja spuščala zelo blizu nižinam v sredo ali četrtek," nam je še povedal Markošek.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.