Slovenija
39365 ogledov

Arso z opozorilom za vso državo

vročina temperatura sonce pripeka
Za danes in jutri je izdano opozorilo. Še zmeraj velja prepoved kurjenja in požiganja. Tako bo v naslednjih dneh.

Vročine še ne bo konec. Agencija za okolje je za danes in jutri izdala opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. "V nedeljo in ponedeljek bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. V večjem delu države je velika požarna ogroženost v naravnem okolju," opominjajo. 

Danes popoldne bo pretežno jasno. Temperature se bodo gibale med 29 in 33 °C, na Goriškem in v Vipavski dolini vse tja do 36 °C. 

Sončno in vroče vreme se bo nadaljevalo tudi v ponedeljek. "Ponekod v notranjosti bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem pa zahodnik. Pozno popoldne ali zvečer bodo na severu nastale prve nevihte," napovedujejo na agenciji za okolje. Čez dan se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 30 do 36 °C. 

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V noči na torek se bodo nevihte širile nad ostalo Slovenijo. Prehodno bo zapihal okrepljen severni veter, pravijo. V torek bo tako spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V notranjosti države se bo osvežilo. V sredo bo precej jasno. 

Do konca tedna bo nato nad naše kraje dotekal nekoliko hladnejši in občasno bolj vlažen zrak. V četrtek bodo sredi dneva in popoldne nastale krajevne plohe. Od petka do torka nato kaže na suho vreme, pri čemer bo nekaj možnosti za krajevne padavine prehodno le v soboto. V notranjosti Slovenije bodo popoldanske temperature od 24 do 28, na Primorskem pa do 30 °C.

suša | Avtor: Profimedia Profimedia

V večjem delu države velika suša

Arso je v petek opozoril, da so se sušne razmere v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale. Najslabše je v osrednjem delu države, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer beležimo t. i. izjemno sušo. V zahodnem delu države so izrazito sušne razmere, pri čemer na Goriškem suša vztraja že peti teden zapored. Na vzhodu države so razmere v površinskem sloju zmerno sušne, običajne razmere za ta čas pa beležimo v Pomurju, na Dolenjskem in v Beli krajini. 

Zaradi sušnih razmer je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:48 03.julij 2022.

    Po sliki sodeč je predsednik vlade na dopustu!! Ali pa se iz njega morebiti norčujete??