Slovenija
43131 ogledov

Arso opozarja: V teh krajih bodo neurja z nalivi in močnim vetrom!

Nevihtni oblaki Profimedia
Za popoldan napovedana neurja, z nalivi in močnim vetrom.

Agencija za okolje je zjutraj izdala vremensko opozorilo. "Popoldne in zvečer bodo v notranjosti možna krajevna neurja, predvsem z nalivi in močnim vetrom, zvečer bodo močne nevihte možne tudi ob morju," opozarjajo pri Arsu. 

Nevihta Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca avgusta

Razlagajo, da se nad našimi kraji se zadržuje zelo topla in vlažna zračna masa. "V višinah pa nas bo proti večeru dosegla manjša višinska motnja. Njen vpliv se bo čutil že čez dan, saj bo ozračje ob dnevnem segrevanju že sredi dneva postalo nestabilno. V notranjosti se bodo začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo ob šibkih do zmernih vetrovih zahodnih smeri potovale proti vzhodu," pišejo pri Arsu. "Nevihte bodo popoldne še pogostejše. Pri tleh bo zapihal šibak veter vzhodnih smeri, nevihte se lahko dalj časa obnavljajo nad istim mestom. Lahko se pojavljajo dolgotrajnejši krajevni nalivi. Ob tem lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možna so razlivanja."

Proti večeru pričakujejo, da bo nad severno Italijo nastal nevihtni sistem, ki se bo v prvem delu noči pomaknil čez severni Jadran proti vzhodu. "Ob tem lahko zapiha zmeren do močan veter zahodnih smeri. Zaenkrat je še precej negotovo, kje točno bo potoval pas neviht," še pišejo pri Arsu. "Poleg naše Obale je močan nevihtni piš mogoč tudi vzdolž celotne zahodne obale Istre in Tržaškega zaliva. Ob tem bo možno tudi povišano valovanje in dvig gladine morja. Sistem bo ob pomiku v notranjost nekoliko oslabel."

Vremensko dogajanje se bo sredi noči umirjalo. Jutri se bo postopoma jasnilo. Le izjemoma bo možna kakšna kratkotrajna ploha. V nedeljo in ponedeljek bo sončno s kakšno popoldansko ploho in nevihto.

Vremensko napoved do konca meseca preberite v prispevku Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca avgusta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • anton55 15:52 14.avgust 2020.

    Deževalo bo najbrž do tal.

  • bobo7 15:45 14.avgust 2020.

    Upam, da bo res kar napovedujejo, v nasprtnem arso nima več kredibilnosti pri napovedovanju vremena..