Slovenija
82 ogledov

Arso postavil merilno postajo

Merilno postajo, ki bo merila koncentracije zdravju škodljivih snovi, je Arso po Žurnal24 main
Onesnaženost zraka. Civilna iniciativa s prstom že dolgo kaže na Lesonit, njihovim meritvam ne zaupa.

Ilirska Bistrica. “Če bomo ugotovili, da določeni parametri presegajo dovoljene vrednosti, bomo raziskali, zakaj prihaja do preseganj, in iskali ustrezne rešitve,” je napovedala Agnes Šömen Joksić z Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper, ki bo pol leta meril onesnaženost zraka in hrup v Ilirski Bistrici. Premično avtomatsko merilno postajo je Agencija RS za okolje (Arso) v Rečici postavila včeraj, po izteku poskusnega obdobja pa se bo občina odločila glede postavitve stalne postaje.

Občina se je za ta korak odločila na pobudo civilne iniciative prebivalcev, ki si je za postavitev postaje prizadevala že več let. Po mnenju iniciative je krivec za onesnaženost tovarna Lesonit, kjer pa trdijo, da so vse njihove meritve pokazale, da so emisije prahu, formaldehidov in fenolov v dovoljenih mejah. Enako naj bi veljalo za hrup.

ZZV Koper bo s posebnimi meritvami preverjal tudi emisije formaldehida, ki se v zraku hitro razgradi. Občini pa so predlagali popis drugih virov onesnaževanja, predvsem individualnih kurišč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.